На окупованій частині Херсонщині застрелили водія, який працював на екс «міністра транспорту Криму» Цуркіна і підтримував «СВО»

Південь
Вбитий колаборант Ігор Погребенко і його спалений мікроавтобус. Фото: окупаційні ЗМІ

Під Новою Каховкою на Херсонщині 16 листопада знайшли тіло розстріляного з автомата 37-річного Ігоря Погребенка, водія з Криму, який зник тиждень до того. Мікроавтобус, у якому Погребенко доставляв на окуповану територію Херсонщини запчастини для сільгосптехніки і моторні мастила, знайшли спаленим в іншому місці, поблизу Олешок.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Про зникнення, а пізніше і загибель водія повідомив Анатолій Цуркін, колишній окупаційний «міністр транспорту Криму», в компанії якого ймовірно працював Погребенко. 

Цуркін повідомив, що мешканець Криму Ігор Погребенко, 1986 року народження, зник у Херсонській області 9 листопада, наступного дня був знайдений його спалений мікроавтобус. За словами Цуркіна, зниклий водій «підтримував СВО і допомагав військовим» РФ. 

Тіло Ігоря Погребенка з простреленою головою знайшли 16 листопада в промзоні під Новою Каховкою. При цьому, за даними російських пабліків, він начебто мав перевозити з Криму запчастини для сільгосптехніки і моторні мастила до селища Чаплинка, розташованому в 50 км на південь від Нової Каховки. Враховуючи, що територію Новокаховської громади і, зокрема, всю її промислову зону, повністю контролюють російські військові, найбільш вірогідною є версія, що саме вони й застрелили прибічника «русского міра» з Криму, відібравши завезений ним товар.

Колишній одеський депутат-сепаратист  та політтехнолог Ігор Дімітрієв, який у 2014 році втік до окупованого Криму і має із Цуркіним дружні відносини, вважає, що загибель водія – наслідок розгулу бандитизму на території Херсонщини, контрольованої російськими військовими. 

«За моїми спостереженнями, те, що відбувалося на цих територіях ( в Херсонській області, – ред.) не надто відрізнялося від того, що було на Донбасі в 2014-2015 роках. Хоча вважалось, що бандитизм на Донбасі –  це наслідок анархії, і якби туди зайшли російські структури, був би порядок. Зізнаюся, я сам так вважав», – написав Ігор Дімітрієв.

Як відомо, вбивства цивільного населення російськими військовими на Херсонщині є поширеним явищем з першого дня вторгнення.  24 лютого 2022 року росіяни розстріляли на Каховській ГЕС родину з п’яти чоловік, 25 лютого вбили водія аварійної машини Новокаховського водоканалу і літнього місцевого дачника. 26 лютого під Новою Каховкою росіяни застрелили 72-річну жінку, яка поверталася з роботи додому, а 27 лютого вбили молодого чоловіка і поранили його дружину і доньок.

Як повідомляв ЦЖР, 26 листопада 2022 року у лісі під Новою Каховкою на лівобережній Херсонщині знайшли вбитими батька й сина Анатолія і Олександра Прокопчуків. За чотири дні до цього їх викрали російські військові. Анатолій був дияконом помісної Церкви християн віри євангельської.

10 січня 2023 року в Каховській центральній міській лікарні імені родини Панкеєвих помер 34-річний волонтер з сусідньої Нової Каховки Сергій Федоренко. За тиждень до того його викрали російські окупанти. За словами друзів Сергія, його катували – на тілі чоловіка не було «живого місця».

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу: план блицкрига — захватить Киев за два-три дня — провалился, российская армия отступила от столицы, потерпела сокрушительное поражение на Харьковском направлении, в ноябре 2022 года ВСУ освободили Херсон и правобережье области. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter