Ігор Жданюк, окупаційний директор Чорноморського біосферного заповідника, про якого писав ЦЖР, отримав підозру ДБР

Південь
Ігор Жданюк, колаборант. Фото з соцмереж

Державне бюро розслідувань 30 листопада заочно повідомило про підозру в колабораційній діяльності 58-річному Ігорю Жданюку, мешканцю села Таврійське Голопристанської громади Скадовського району Херсонщини, про якого писав ЦЖР. За те, що він очолив захоплений і незаконно створений окупантами «Черноморский биосферный заповедник» йому світить від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 58-річний Ігор Жданюк, уродженець м. Асака Республіки Узбекистан, мешканець Таврійського Голопристанської громади добровільно очолив захоплений окупантами Чорноморський біосферний заповідник Національної академії наук України. На базі цієї державної установи загарбники незаконно створили і зареєстрували в російській юрисдикції свій «заповедник».

Чорноморський біосферний заповідник є найбільшим і одним із найстаріших в Україні. Він розташований на північному узбережжі Чорного моря і охоплює акваторію і дрібні острови у Тендрівській і Ягорлицькій затоках у Херсонській області. Адміністрація заповідника знаходиться у нині окупованій Голій Пристані.

Про призначення Ігоря Жданюка «директором» захопленого заповідника ЦЖР повідомляв не раз. За нашими даними, Жданюк з самого початку окупації співпрацює з ворогом, а на цю посаду його призначили завдяки дружбі з першим гауляйтером Голої Пристані Геннадієм Недялковим.

За скоєний злочин Жданюку заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Йому світить від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Більше про захоплення російськими окупантами заповідних територій читайте в матеріалі «Заповідники у вогні. Як Росія вчиняє екологічні злочини на українському півдні».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter