Україна контролює 20% сільгоспземель Запорізької області. Чи вистачає регіону власного хліба

Південь

Півтора мільйона гектар ріллі Запоріжчини знаходяться на непідконтрольній Україні території. У зв’язку з цим валовий збір зерна знизився у вісім разів – в 2023 році було намолочено 450 тисяч тонн.

Чи забезпечена область власним зерном і хлібом, під час онлайн-конференції ІРС-Південь розповів Олександр Ясинецький, керівник Департаменту агропромислового комплексу Запорізької обласної військової адміністрації 

«В 2021 році на Запоріжжі було отримано найбільший валовий збір за роки Незалежності України –  намолочено 3,8 мільйонів тонн зерна. Оброблялося 1,88 мільйонів гектарів ріллі. З них на сьогодні в окупації знаходяться 1,5 мільйона гектар», – говорить Олександр Ясинецький.

За його словами, в 2023 році на 380 тисячах гектарів, які знаходяться на підконтрольній Україні території, вирощено 450 тис.тонн зернових культур, 170 тисяч тонн соняшнику, 75 тисяч тонн ріпаку.

«Щоб прокормити населення Запорізької області, до повномасштабного вторгнення  нам було потрібно 220-230 тисяч тонн продовольчого зерна. На сьогодні на підконтрольній території потрібно 125 тисяч тонн. Тож область і з зерном, і з хлібом», – говорить керівник департаменту АПК.

До повномасштабного вторгнення Запорізька область входила у першу п’ятірку областей по валовому збору зерна. Найбільші площі озимих культур в Україні засівалися саме тут. В 2022 році росіяни захопили близько 80 відсотків регіону. Сільськогосподарські землі зараз забудовані оборонними спорудами, заміновані, забруднені, а майно аграріїв викрадене та вивезене в Росію. Про відновлення аграрного потенціалу Запорізької області можна буде говорити тільки після звільнення та розмінування земель сільгосппризначення, а на це може піти не один десяток років, під час онлайн-конференції «IPC-Південь» розповів Олександр Ясинецький, керівник Департаменту агропромислового комплексу Запорізької обласної військової адміністрації.