Віталій Карпенко з Сімферополя за участь у війні на боці окупантів у Херсонській і Запорізькій областях проведе за ґратами 15 років

Південь

Мешканець Сімферополя Віталій Карпенко в квітні 2023 року добровільно мобілізувався до збройних сил РФ і воював на боці окупантів у Херсонській і Запорізькій областях. 24 серпня він потрапив у полон ЗСУ в районі Роботиного. 27 грудня колегія суддів Хортицького районного суду Запоріжжя визнала його винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану і відправила за ґрати на 15 років, з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як встановив суд, Карпенко Віталій Євгенійович, уродженець і мешканець тимчасово окупованого Сімферополя АР Крим 17 квітня 2023 року добровільно мобілізувався до збройних сил РФ. 

Обвинувачений пояснив у суді, що в 1994 році проходив строкову службу в Кривому Розі, після незаконної анексії Криму отримав російський паспорт, але зберіг і свої українські документи. Після того як по позиціях окупантів на півострові почало «прилітати», він вирішив підписати контракт з 810 бригадою Чорноморського флоту морської піхоти, 5 батальйоном, другою ротою, 4 взводом, 4 відділення з посадою гранатометник, нібито щоб «захищати Крим». 

24 травня 2023 року його разом із іншими військовими РФ привезли до села Преображенка, а потім с. Ставки Мирненської громади Скадовського району Херсонщини, щоб обороняти півострів. Наприкінці липня його підрозділ з 30 осіб передислокували до села Червоногірка Токмацької громади Запорізької області, а потім батальйон Віталія Карпенка перекинули для утримання позицій окупаційних військ у селі Лугове Василівського району. Звідти батальйон відправили до Роботиного, що на Мелітопольському напрямку, про звільнення якого в Міноборони України заявили в серпні 2023 року.

За словами Віталія Карпенка, саме під час боїв проти ЗСУ в Роботиному його батальйон потрапив під обстріл і 24 серпня добровільно здався в полон. Він сказав, що хоче бути обміняним на українських військовополонених і виїхати до Росії, але воювати проти України нібито більше не хоче, бо має поранення.

За скоєний злочин Віталія Карпенка визнано винним у державній зраді – за ч. 2 ст. 111 КК України. Колегія суддів Хортицького районного суду Запоріжжя призначила йому покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому майна.

  • Як повідомляв ЦЖР, 48-річний мешканець Макіївки Олександр Луценко, який мобілізувався до підконтрольній Росії армії «ДНР» 23 лютого 2022 року і воював проти України в Херсонській і Донецькій областях проведе за ґратами 15 років. Його визнано винним у державній зраді, участі у терористичній організації і не передбаченому законом збройному формуванні.