Альбіна Беспалова і Володимир Костенко з Херсонщини отримали підозри за роботу в окупаційному «УСИН»

Південь
Альбіна Беспалова
Альбіна Беспалова, фото: з соцмереж

30-річна Альбіна Беспалова з села Микільське Дар’ївської громади Херсонського району і 53-річний Володимир Костенко з Херсона отримали заочні підозри СБУ за роботу на окупантів у незаконно створеному «УСИН» – «управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области». За скоєний злочин вони можуть провести за ґратами від 12 до 15 років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на підозри Беспаловій і Костенку.

Слідчі встановили, що під час тимчасової окупації Херсона російські загарбники незаконно створили УСИН – «управление службы исполнения наказаний по Херсонской области», на базі захопленої державної установи «Північна виправна колонія (№90)». З 1 червня 2022 року вони почали набирати до УСИН штат працівників. 

30-річна Беспалова Альбіна Олексіївна, уродженка м. Южно-Курильськ РФ, мешканка села Микільське Дар’ївської громади і 53-річний Костенко Володимир Євгенович з Херсона добровільно працевлаштувалися молодшими інспекторами відділу охорони УСИН. Їхніми обов’язками є контроль за дотриманням режиму незаконно ув’язнених окупантами людей. Костенко отримав звання сержант внутрішньої служби, а Беспалова – рядовий внутрішньої служби.

В жовтні 2022 року, перед звільненням Херсона Збройними силами України, окупаційна адміністрація перемістила «УСИН» на територію Генічеської громади. Туди ж виїхали Альбіна Беспалова і Володимир Костенко, де продовжили виконувати свої службові обов’язки.

За скоєний злочин обом працівникам незаконно створеного окупантами «правоохоронного» органу заочно повідомлено підозри за ч. 7 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність. Їм світить від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • Як повідомляв ЦЖР, Ужгородський міськрайонний суд 19 жовтня 2023 року виніс вирок 38-річному Євгену Соболєву, мешканцю Нової Каховки, колишньому начальнику херсонської «Північної виправної колонії (№90)». За перехід на бік ворога його заочно засуджено до 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна і позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 11 років.