Росіяни внесли до переліку «терористів та екстремістів» ще сімох мешканців Запорізької області

Південь
Фото: ru.foursquare.com

У січні 2024 року до переліку «терористів та екстремістів» Росфінмоніторингу внесли рекордну кількість українців – 38 осіб. Серед них є семеро мешканців Запоріжчини, більшість з яких викрадені окупантами у Бердянську та Мелітополі за сфабрикованими обвинуваченнями в підготовці терористичних актів.

Відповідний перелік опублікований у Телеграм-каналі Росфінмоніторингу.

У листопаді 2022 року російські спецслужби через пропагандистів поширили  відео «спецоперації» з затримання бердянців Ігоря Голованя і Ігоря Петрова. Окупанти обвинувачували їх в нібито підготовці диверсії на одній з електричних підстанцій міста «за кураторства ГУР Міноборони України».

Ігор Головань. Фото: окупаційні медіа

Обидва мешканці міста брали участь в АТО – Головань воював в складі «Азову», а Петров – у ДУК «Правий сектор».

Ігор Петров. Фото: окупаційні медіа

До переліку Росфінмоніторингу також внесено колишнього мелітопольського міліціонера Дениса Петранова. Окупанти обвинувачують його в участі у «терористичному об’єднанні», яке нібито мало на меті «підготовку серії терактів у Криму», цілями якого нібито були гауляйтери Криму Сергій Аксенов та Володимир Константинов, окупаційна мерка Ялти Яніна Павленко, а також об’єкт транспортної інфраструктури Криму.

Денис Петранов: Фото: скрін окупаційні медіа

У цій схемі Петранов нібито був відповідальним за постачання вибухівки з Болгарії до Криму. Наводять окупанти й біографію затриманого: Денис Петранов народився 24 травня 1979 року в селі Інзівка Запорізької області. Відслуживши зенітником в українській армії, 1998 року поступив на службу в МВС. У 2007 році він закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ. Пішов з органів у званні майора української поліції. Приблизно з 2017 року проживав у Пловдиві, мав болгарське громадянство.

Микола Борисович Будніков у 2015 році був активістом Бердянської самооборони. В переліку Росфінфоніторингу його прізвище позначене «зірочкою», це означає, що його також віднесли до «терористів». Проте у відкритому доступі якоїсь інформації щодо складу інкримінованого йому злочину знайти не вдалося. Також нічого не відомо і про причину викрадення бердянця Павла Костянтиновича Корнієнка, даних про якого в мережі також знайти не вдалося.

Микола Будніков. Фото: скрін з Youtube ТРК «Юг»

Внесений в січні 2024 року до переліку «терористів» мешканець Запоріжжя Дмитро Голубєв, якого загарбники обвинувачують в нібито організації вибуху у будівлі окупаційного «ГИБДД» в Мелітополі та плануванні ще двох терактів, уже отримав «вирок» у 18 років позбавлення волі.

Також до списку додано Ярослава Жука з Мелітополя, якого викрали 17 червня 2022 року, звинуватили у «міжнародному тероризмі» і досі тримають в СІЗО Ростовської області. 

Дмитро Голубєв та Ярослав Жук. Фото: архів ЦЖР

У жовтні 2023 року до переліку «терористів» Росфінмоніторингу додали бердянця Ігоря Вікторовича Дмітрієва. Як повідомили родичі викраденого, які про долю чоловіка дізналися від журналістів ЦЖР, востаннє він виходив на зв’язок 1 квітня 2023 року.

Ігор Дмітрієв. Фото надане родичами викраденого.

Пізніше стало відомо, що окупанти тримають Ігоря »на підвалі» у Бердянську. Про це через знайомих повідомив мешканець міста, якого незаконно утримували разом з Ігорем.
Через знайомих родичам навіть вдалося передати йому передачу, однак вже за півтора тижні у місці неволі повідомили, «що такого в списках немає». За даними, які немає можливості перевірити, затриманих з Бердянська, серед яких був і Ігор Дмитрієв, вивезли до Криму. Рідні не знали навіть, чи він живий.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter