Колишній патрульний з Маріуполя Сергій Єварлак отримав ще одну підозру за викрадення і катування людей у Лазурному на Херсонщині

Південь
Сергій Єварлак

39-річний Сергій Єварлак, колишній патрульний Маріупольського міського управління ГУ МВС України, в 2022 році віддав наказ російським військовим викрасти і катувати мешканців селища Лазурне Скадовського району на Херсонщині. Тут він працював заступником коменданта, начальником гарнізону російських військ. За жорстоке поводження з цивільним населенням Національна поліція України заочно повідомила йому про підозру за ч. 1 ст. 438 КК України.

Про це йдеться в тексті підозри, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що уродженець і мешканець Маріуполя Донецької області Єварлак Сергій Сергійович, навесні 2022 року добровільно став працювати на ворога заступником коменданта, начальником гарнізону окупаційних російських військ у Лазурному на Херсонщині. Тут він розмістився на території захопленого санаторію «Чайка» на вул. Причальна, 5, перетвореного на місце нелегального утримування в’язнів і катівню.

6 квітня 2022 року вранці Сергій Єварлак разом із трьома озброєними російськими військовими вдерся до приватного помешкання в Лазурному, віддав наказ «обшукати» житло і викрасти цивільного чоловіка. Потерпілого били прикладом автомату, руками і ногами по голові, ногам і грудній клітині, натягнули йому кайданки на руки, а на голову і обличчя – наволочку з поліетиленовим пакетом. 

Після викрадення чоловіка привезли до санаторію «Чайка», де його били російські військові з позивними «Шрек» і «Майор». Останній вдарив потерпілого штик-ножом і провернув ним у ранах. Потім чоловіку відрізали частину лівого вуха і після катувань не надали жодної медичної допомоги.

Ввечері того ж дня потерпілого відпустили додому, не пояснивши ані причин затримання, ані підстав для «обшуку» і катувань.

Наприкінці липня Сергій Єварлак наказав півтора десяткам російським військових «обшукати» інше помешкання і викрасти звідти ще одного чоловіка. Йому натягнули поліетиленовий пакет на обличчя, заламали руку за спину, кинули в машину і привезли до «Чайки». 

Російські загарбники били чоловіка по голові і інших частинах тіла, погрожували вбити. Сам Єварлак «допитував» викраденого і віддавав наказ катувати його далі. Один із росіян став душити чоловіка, через що той втратив свідомість.

Ввечері того ж дня чоловіка без пояснень причин затримання відпустили додому.

За скоєні злочини Сергію Єварлаку заочно повідомили про підозру за ч. 1 ст. 438 КК України – жорстоке поводження з цивільним населенням та порушення законів та звичаїв війни. Йому світить від 8 до 12 років позбавлення волі.

У вересні 2022 року СБУ уже повідомляла підозру Сергію Єварлаку у державній зраді і порушенні законів та звичаїв війни. Слідчим СБУ вдалося встановити, що до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Єварлак вступив до невстановленого військового підрозділу РФ і використовував позивний «Грек». 

Після вторгнення російських окупантів на Херсонщину в підпорядкуванні «комендатури», в якій прислужував Сергій Єварлак, опинилися Лазурненська громада, села Приморське, Круглоозерка, Залізний Порт Бехтерської громади і територія Чорноморського біосферного заповідника.  

Єварлак відбирав і примушував місцевих жителів до роботи в окупаційних органах влади. Зокрема, 4 квітня 2022 року біля будівлі Круглоозерського старостату представники «комендатури» викрали голову Бехтерської громади Михайла Бурака. Проти останнього українські правоохоронці в червні 2022 року відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 КК України – державна зрада. Однак 11 липня 2022 року Приморський районний суд Одеси за клопотанням Одеської обласної прокуратури звільнив Бурака від кримінальної відповідальності на підставі ч. 3 ст. 111 КК України.

Сам Сергій Єварлак звинувачується також у затриманні на незаконно встановленому росіянами блокпосту на в’їзді в Лазурне 11 квітня 2022 року перевізника за маршрутом «Лазурне – Херсон». Чоловіка катували і відпустили лише після того як примусили його записати відео про співпрацю з російськими загарбниками.