Очолив окупований Азово-Сиваський природний парк: депутат з Генічеська Євгеній Поповчук, про якого писав ЦЖР, отримав підозру

Південь
Колаборант Євгеній Поповчук. Скріншот відео

66-річний Євгеній Поповчук, депутат Генічеської міської ради від «ОПЗЖ», 20 лютого отримав підозру за те, що незаконно очолив захоплений російськими окупантами Азово-Сиваський національний природний парк (далі – НПП). Йому інкримінують службову недбалість, добровільне зайняття посади в незаконному правоохоронному органі і участь у проведенні незаконних виборів. Про перехід Поповчука на бік ворога раніше писав ЦЖР.

Про це з посиланням на підозру Херсонської обласної прокуратури повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За версією слідства, Євгеній Поповчук, будучи законним директором Азово-Сиваського НПП у 2019 році «закрив очі» на незаконне сінокосіння в заповідній зоні на островах Куюк-Тук, Чурюк і Бірючий. Тим самим державі заподіяна матеріальна шкода розміром 726 тисяч гривень.

Уже під час окупації Генічеського району Євгеній Поповчук добровільно перейшов на бік ворога і очолив захоплений Азово-Сиваський НПП, який загарбники незаконно зареєстрували в російській юрисдикції. 

В 2023 році Поповчук призначений окупантами так званим депутатом незаконно створеної ради депутатів у Генічеську від путінської «Єдиної Росії».

Скоєні ним злочини слідчі кваліфікували як службова недбалість і колабораційна діяльність – за ч. 2 ст. 367, ч. 5 і ч. 7 ст. 111-1 КК України. Йому світить від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв ЦЖР, окупанти захопили Азово-Сиваський НПП на Херсонщині одним із перших. Призначений туди «директор» досить довгий час до 2020 року очолював цей національний природній парк. 

Євгеній Поповчук є головою генічеської громадської організації товариства мисливців і рибалок «Чинтрель» і депутатом Генічеської міської ради від «ОПЗЖ». Саме Поповчук допомагав російським окупантам грабувати літню резиденцію президента України на острові Бірючому і перетворив природоохоронну територію в розважальну зону для російських військових і колаборантів.