Викрадених мелітопольців Артеменка, Зубова і Бутнара Ростовський обласний суд РФ засудив за шпигунство

Південь
Ігор Артеменко, Олег Зубов і Сергій Бутнар. Фото: скріншот відео ria-m.tv

У Ростовському обласному суді РФ ухвалено вирок за звинуваченням у шпигунстві (ст. 276 КК РФ) мешканців Мелітополя Ігоря Артеменка, Олега Зубова і Сергія Бутнара, яких росіяни викрали в окупованому місті в квітні 2022 року. Українці отримали 11,12 та 13 років позбавлення волі та відбуватимуть покарання в колонії суворого режиму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Комерсант».

Чоловіки були викрадені в окупованому Мелітополі в квітні 2022 року. А в середині травня пропагандисти показали сюжет, який наразі недоступний через видалення акаунту. На відео змарнілі мелітопольці «зізнаються» в тому що, нібито передавали інформацію про рух військової техніки окупантів, дані про розташування блокпостів та місця базування російської техніки.

Як повідомляла zmina.info, адвоката Олега Зубова і його сина Гліба російські військові викрали 20 квітня 2022 року. Рано вранці до будинку Зубових під’їхала автівка, в якій перебували 10 осіб. Вони всі були у військовій формі, балаклавах та з автоматами. Увірвавшись до квартири, вони провели брутальний обшук, вилучивши ключі від квартири, офісу та гаража, а також телефони та цінні речі.

Про викрадення Ігоря Артеменка, колишнього правоохоронця, керівника служби безпеки Мелітопольського елеватора, виданню повідомила його донька. За її словами, 52-річного Артеменка викрали 21 квітня в Мелітополі. Невідомі люди у військовій формі зі зброєю зранку ввірвалися в їхню квартиру та обшукали приміщення: вони забрали всі телефони й документи. Після цього чоловіка вивезли в невідомому напрямку.

Сергій Бутнар працював начальником сектору з питань виявлення та запобігання корупції ДСНС. Окупанти звинуватили його у взаємодії з українськими спецслужбами та коригуванні обстрілів Мелітополя. 

22 лютого 2023 року колегія з трьох федеральних суддів Ростовського обласного суду визначила викраденим мешканцям Мелітополя покарання у вигляді позбавлення волі – Ігоря Артеменка засудили до 11 років, Олега Зубова – до 12 років, Сергія Бутнара – до 13 років  позбавлення волі. Вирок зобов’язує відбувати покарання в колонії суворого режиму. 

У вилученому пропагандистському відео були «зізнання« Бориса Клещева – керівника 10-ї пожежної частини ДСНС та колишнього прикордонника Віталія Гвозденка. Проте про них в цій судовій справі мови не йде.

Подробиці обвинувачення не розголошуються, судовий процес проходив у закритому режимі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter