У Ростові суд визнав російського військового винним у вбивстві цивільного жителя Херсонщини

Південь
Будівля Південного окружного військового суду, Ростов-на-Дону, РФ. Фото: rostovnadonu.bezformata.com

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону затвердив винесений так званим «Херсонським гарнізонним військовим судом» вирок 31-річному мобілізованому росіянину Владиславу Старуну, який застрелив жителя Херсонської області у квітні 2023 року. Сержант ЗС РФ був засуджений до 9 років і 6 місяців позбавлення волі у виправній колонії.

Як пише сайт «IPC-Південь», про це повідомляють російські ЗМІ, посилаючись на прес-службу суду.

«За версією слідства, 22 квітня 2023 року, близько 2:30, у Каховському районі Херсонської області п’яний сержант Старун, погрожуючи місцевій родині, проник до їхнього будинку. Переконаний, що чоловік із цієї родини співпрацює зі Збройними силами України, мобілізований кілька разів ударив його кулаком по обличчю, а потім вистрілив йому в груди з автомата АК-47. Постраждалий помер на місці», – пишуть російські медіа.

Російський військовий написав явку з повинною і був засуджений «Херсонським гарнізонним військовим судом» до 9 років і 6 місяців колонії. Як пом’якшувальні обставини, крім явки з повинною, було враховано, що у сержанта двоє малолітніх дітей і те, що на колишньому місці роботи чоловік характеризується «виключно позитивно». Одночасно обтяжливою обставиною було визнано те, що злочин було скоєно у стані сп’яніння та з використанням зброї.

У свою чергу адвокат Старуна заявив, що епізод із вбивством слід перекваліфікувати за більш м’якою ч.1 ст.109 КК РФ (вбивство з необережності). За версією захисту, Владислав Старун вистрілив у жителя Херсонської області випадково під час «взаємної боротьби»: нібито постраждалий, намагаючись забрати у військового автомат, різко смикнув його на себе.

Розглянувши матеріали справи, апеляційна колегія Південного окружного військового суду РФ відкинула аргументи захисту і залишила рішення першої інстанції без змін.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter