Олена Лайтан, ексначальниця управління митниці з Херсона, за роботу на ворога отримала підозру від ДБР

Південь
Олена Лайтан, колаборантка

49-річна Олена Лайтан з Херсона працювала начальницею управління адміністративно-господарської діяльності Митниці в Херсонській області, АР Крим і м. Севастополі і добровільно служила ворогу. Її звільнили лише на початку 2023 року. А 16 березня Державне бюро розслідувань заочно повідомило їй підозру в колабораційній діяльності.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 49-річна Лайтан Олена Вікторівна, уродженка Туркменістана, громадянка України, мешканка Херсона, добровільно перейшла на бік ворога. На момент зради вона працювала начальницею управління адміністративно-господарської діяльності Митниці в Херсонській області, АР Крим і м. Севастополі. 

Олена Лайтан влітку 2022 року отримала від загарбників посаду начальниці аналітичного відділу окупаційної податкової служби Херсонщини. Вона відповідальна за незаконний збір даних щодо суб’єктів господарювання на тимчасово окупованій території і надходження податків до країни-агресорки.

З законної посади в українській митниці Олену Лайтан звільнили лише в січні 2023 року за угодою сторін. 

За скоєний злочин їй заочно повідомлено підозру в колабораційній діяльності за ч. 7 ст. 111-1 КК України. Олені Лайтан світить від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

На сторінці Олени Лайтан у російських соцмережах можна зустріти її світлини з українським прапором, фото з її відвідин Москви після початку російської агресії проти України 2015 року і світлини з її колегами з митниці. 

  • Як повідомляв ЦЖР, СБУ встановила імена російських військовослужбовців, причетних до викрадень і катувань цивільних мешканців Миколаївської області. Це 44-річний Дєніс Ґлибін з Будьонновська і 29-річний Арсен Мамєдов з села Ніни Совєтського району – обидва зі Ставропольського краю. Вони підозрюються в порушенні законів та звичаїв війни.