Перепис нелояльного населення і підготовка до мобілізації. Експерти розповіли про наслідки виборів Путіна для окупованого півдня

Південь
Голосування з виборів президента РФ на дільниці на окупованій території Херсонської області, 17.03.2024. Фото: РИА Новости

Під виглядом так званих виборів Владіміра Путіна російські загарбники провели черговий перепис нелояльного до РФ населення окупованих територій Херсонської і Запорізької областей, а також розпочали підготовку до мобілізації громадян України на війну проти власної держави.

Дементій Білий, керівник Херсонської організації Комітету виборців України, в ефірі програми «Питання національної безпеки» сказав, що загарбники під виглядом так званих виборів провели на ТОТ півдня фільтраційні і пропагандистські заходи. Йдеться про нову хвилю примусової паспортизації, перепис нелояльних до РФ мешканців, мілітаризацію свідомості української молоді.

«Мешканців окупованих територій примушували проявляти публічну лояльність [до країни-окупанта] – прийти і символічно приєднатися до «русского мира» шляхом вкидання бюлетенів в урни для голосування. Людей примусити силою відчувати себе частиною Росії. Поширювалися десятки відеороликів, на яких херсонців примушували сказати, що вони йдуть голосувати за майбутнє, за Росію, що це для них величезне свято», – сказав Дементій Білий.

Ще один важливий наслідок так званих виборів – підготовка до мобілізації мешканців тимчасово окупованих територій. Сергій Данилов, аналітик і керівник Центру Близькосхідних досліджень, повідомив, що отримав від своїх джерел на ТОТ зразок повістки про взяття на військовий облік, які херсонці вже почали отримувати.

«Це обов’язкова процедура, її не можуть оминути чоловіки, а також жінки-лікарки та деякі інші категорії. Люди, які живуть в окупації, кажуть: «Ми вже знаємо: якщо в лютому-березні кличуть стати на військовий облік, через два місяці чекай повістку на мобілізацію». Це їхній прогноз, з якими я абсолютно погоджуюсь», – розповів Сергій Данілов.

На його думку, мобілізація мешканців окупованих територій на війну проти України дуже вигідна Путіну: «Українці будуть воювати з українцями. Це не буде підбурювати росіян на території РФ, це вбиває і замарує кров’ю нелояльних до Росії мешканців».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter