Олені Базалій, яка незаконно очолила училище в Херсоні, СБУ повідомила підозру

Південь
Олена Базалій, колаборантка
Олена Базалій, колаборантка

Херсонка Олена Базалій, майстриня виробничого навчання Херсонського вищого професійного училища сервісу та дизайну добровільно перейшла на бік ворога і незаконно очолила цей захоплений окупантами навчальний заклад. За скоєний злочин СБУ 19 березня повідомила їй підозру в колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на оприлюднену підозру.

56-річна Базалій Олена Анатоліївна, уродженка і мешканка Херсона, 19 липня 2022 року добровільно подала окупантам заяву на призначення її директоркою захопленого Херсонського вищого професійного училища сервісу та дизайну – встановили слідчі. 21 липня вона приступила до виконання своїх «обов’язків».

«Таким чином Олена Базалій підтримала та реалізувала рішення окупаційної адміністрації держави-агресора», – йдеться в тексті підозри.

Базалій отримувала російські підручники, організувала так звану вступну кампанію, виплачувала зарплату працівникам в російських рублях. 

«За активну життєву позицію, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток освіти Херсонської області, виховання підростаючого покоління» російські окупанти нагородили Олену Базалій почесною грамотою.

Також Базалій незаконно зареєструвала в російській юрисдикції навчальний заклад під назвою «Херсонское профессиональное училище сервиса и дизайна».

За скоєні злочини Олені Базалій заочно повідомлено підозру в колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору. За ч. 3 ст. 111-1 і ч. 1 ст. 111-2 КК України їй світить від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними ЦЖР, Олена Базалій до повномасштабної війни працювала майстринею виробничого навчання в цьому ж училищі. Судячи з її численних дописів у соцмережах, вона є прихильницею псевдорелігійної секти «АллатРа», що пропагує псевдонауку і теорії змови та яку неодноразово критикували за проросійські погляди.

  • Як повідомляв ЦЖР, 59-річний Олександр Бурковський, ексголова селищної ради Новоолексіївки, депутат Генічеської міської ради від партії «Батьківщина» з 2022 року співпрацює з російськими окупантами. На початку повномасштабної війни він був заступником начальника управління житлово-комунального господарства Генічеської громади. А зараз він займається ліквідацією незаконно створеної на базі цього управління окупаційної установи.