Перша мережа алкомаркетів на окупованій Запоріжчині належить партнерці синів гауляйтера Балицького

Південь
Фото: Global Look Press

Торгівлю алкоголем на окупованій Запоріжчині здійснюватиме мережа лікеро-горілчаних магазинів, що належить бізнес-партерці Олександра та Сергія Балицьких – синів гауляйтера Євгена Балицького.

На окупованій частині Запорізької області з квітня 2024 року почнуть працювати магазини «Запорожской алкогольной компании». До кінця року планується відкриття десяти алкомаркетів у Мелітополі, Бердянську, Приморську та в Кирилівці, які працюватимуть під брендом «Алтаб». 

Попри буденність події, яка ще навіть не сталась, про відкриття мережі лікеро-горілчаних магазинів повідомило навіть російське державне інформагентство ТАСС. 

Агентство цитує гендиректора ТОВ «Запорожская алкогольная компания» Артьома Бєлічєнка, який повідомив, що у мережі буде широкий вибір алкоголю вітчизняного та закордонного виробництва, від загальнодоступного до преміального від світових брендів

ТОВ «Запорожская алкогольная компания» (скорочено «Залко») зареєстроване в російській юрисдикції у серпні 2023 року за адресою в окупованому Мелітополі, на вул. Горького, 1/1. 

Статутний капітал «Залко» у 10 мільйонів рублів одноосібно належить Соф’є Владіміровнє Бєлічєнко (ІПН 482563567759 виданий в м.Липецьк). Крім цієї компанії вона є засновницею ще у восьми юрособах, зареєстрованих на окупованій Луганщині та в Ростовській області РФ. 

Серед них –  ТОВ «Донпромтрейд-2» у м. Брянка Луганської області, що також торгує алкоголем, засновники якого змінились у січні 2024 року. Частки статутного капіталу порівну належать Соф’ї Бєлічєнко і ТОВ «Лигион», власниками якого є Олександр і Сергій Балицькі – сини окупаційного очільника області Євгена Балицького.

Примітно, що в цей бізнес Балицькі-молодші увійшли відразу після того, як у грудні 2023 року Балицький-старший своїм «указом» скасував  «сухий закон» на окупованих територіях Запорізької області, де було заборонено продавати міцні спиртні напої. Після цього «Донпромтрейд-2» відкрив у Мелітополі свій «Запорізький філіал».

Компанії «Залко» та «Донпромтрейд-2» також поєднує один керівник – уже згадуваний Артьом Алєксандровіч Бєлічєнко, ІПН якого (504716908860) зареєстрований інспекцією ФНС у підмосковних Химках. Ймовірно він є чоловіком Соф’ї Бєлічєнко і крім керівництва компаній з продажу алкоголю володіє туристичною агенцією «Мир путешествий» в окупованому Луганську.  

ЦЖР повідомляв, що за словами гауляйтера Балицького, його син Олександр є добровольцем «Батальйону Судоплатова».

Олександр Балицький крайній зліва

Олександр Балицький крайній зліва

Сергій і Євген Балицькі 9 травня 2022 року

Сергій і Євген Балицькі 9 травня 2022 року

Після окупації Криму Олександр Балицький там мешкав, отримав російське громадянство та вів невеликий бізнес.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter