Ймовірно вже мертвий поліцай Василь Душенко, який переслідував мешканців села Бургунка на Херсонщині, отримав підозру

Південь
Василь Душенко, колаборант. Фото: t.me/Zradnyky_Beryslav

45-річний Василь Душенко з села Бургунка Тягинської громади Бериславського району Херсонщини, отримав підозру в колабораційній діяльності. Під час тимчасової окупації села він працював поліцаєм у росіян, переслідував і тероризував односельців. За інформацією з місцевих чатів, наприкінці червня 2023 року його вбили в Новій Каховці.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 45-річний Душенко Василь Анатолійович, уродженець і мешканець села Бургунка Бериславського району, добровільно погодився допомагати російським окупантам з пошуками місцевих АТОвців і проукраїнських односельців.

На початку квітня 2022 року Душенка призначили дільничним поліцейським в окупаційній поліції Бериславського району. Він займався репресіями і переслідуваннями мирних людей під виглядом «профілактичних зачисток», організовував і забезпечував охорону на проросійських заходах, агітував односельців переходити на бік ворога.

За скоєні злочини Василю Душенку 27 березня СБУ заочно повідомила підозру в колабораційній діяльності. За ч.7 ст.111-1 КК України йому світить до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними ЦЖР, Василь Душенко до роботи поліцаєм на росіян займався вирощуванням винограду. На бік ворога перейшли мало не всі члени його родини: дружина Оксана, брат Микола і його дружина Олена Душенки. Останні допомагали проводити незаконний референдум у вересні 2022 року, а потім втекли до Росії.

Як стверджують у місцевих чатах, Василя Душенка вбили в окупованій Новій Каховці наприкінці червня 2023 року.

Як повідомляв ЦЖР, 40-річний Роман Кам’янський, будучи командиром взводу №2 роти поліції особливого призначення ГУНП в Херсонській області, перейшов на бік ворога і став працювати в місцевій окупаційній поліції. Він був причетний до викрадень і катувань цивільних людей, розгону мирних акцій протесту. За скоєні злочини його заочно покарано на 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter