СБУ повідомила про підозру мешканцям Василівського району, які родиною здавали розташування ЗСУ

Південь
Дитячий садочок у Степногірську після ворожого обстрілу (Фото ЗОВА) та Тетяна Григорюк
Дитячий садочок у Степногірську після ворожого обстрілу (Фото ЗОВА) та Тетяна Григорюк

Мати з сином зі Степногірська Василівського району передавали ворогові дані про розташування українських військових та техніки. За це отримали підозру у державній зраді. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на тексти підозр, опублікованих Офісом генерального прокурора

Правоохоронці встановили, що не пізніше серпня 2023 року мешканка Степногірська Тетяна Григорюк, яка разом зі своїм 20-річним сином Олександром переїхали у окуповану Василівку, розпочали активну співпрацю з російським військовим Расімом Мазатаєвим з позивним “Amir”. 

Жінка збирала дані про розташування підрозділів та техніки Сил оборони, а син позначав координати на Google Maps. Цю інформацію вони передавали Мазатаєву через Телеграм. В подальшому вона була використана для коригування ударів артилерією та БПЛА.

Ще одним учасником цієї схеми, долученим Тетяною Григорюк, став її знайомий Олександр Яцун, який працював у підконтрольному Україні Степногірську охоронцем у дитячому садочку. Він передавав дані про українських військових та техніку. Саме за наданими чоловіком даними росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру Степногірська. Тоді внаслідок ворожої атаки загинув місцевий житель.

Яцуна було затримано у січні 2024 року. Йому також повідомлено про підозру в дердавній зраді.

Тетяна та Олександр Григорюки, які наразі знаходяться у окупованій Василівці, підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 28 ч.2 ст.11 КК України  – державна зрада. Санкція статті передбачає довічне ув’язнення.