Сергія Калініна, поліцейського-зрадника з Голої Пристані на Херсонщині, заочно позбавили волі на 12 років з конфіскацією майна

Південь
Сергій Калінін, колаборант
Сергій Калінін, колаборант

26-річного екс-поліцейського Сергія Калініна суд визнав винним у колабораційній діяльності. За роботу на окупантів поліцаєм у Голій Пристані Скадовського району Херсонщини він заочно отримав 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це йдеться у вироку Херсонського міського суду від 2 квітня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У суді довели, що 26-річний Калінін Сергій Ігорович, уродженець і мешканець села Нова Збур’ївка Голопристанської міської громади Скадовського району, сержант поліції, з самого початку окупації добровільно перейшов на бік ворога. 

В травні – червні 2022 року Калінін став працювати т. в. о. помічника чергового чергової частини в окупаційному райвідділі поліції Голої Пристані. До цього він працював на аналогічній посаді у відділенні поліції №1 Скадовського райвідділу поліції. З цієї посади його звільнили наказом від 10 березня 2022 року. 

Про перехід на бік ворога Сергія Калініна в суді розповіли свідки. Одна з них сама працювала в окупаційній поліції влітку 2022 року. Жінка розповіла, що загарбники створювали свої незаконні правоохоронні органи на місці захоплених українських відділів Національної поліції України і проводили конкурсний відбір людей на посади згідно штатних розписів.

«До окупаційної поліції в Голій Пристані пішли служити багато українських поліцейських. Я не раз зустрічав Сергія Калініна у формі російської поліції, з нашивками. Він казав мені, що окупанти платять йому зарплату – 45 тисяч рублів. Він же пропонував мені теж піти працювати на росіян, бо у них недобір кадрів», – сказав у суді інший свідок.

За словами ще одного свідка, влітку 2022 року він був змушений звернутися до окупаційної поліції Голої Пристані – забрати там документи свого родича, який незадовго до того загинув у ДТП з трьома жертвами на окупованій території. Там він побачив Сергія Калініна у чорній формі з шевроном з прапором РФ.

Херсонський міський суд заочно визнав Сергія Калініна винним у колабораційній діяльності за ч. 7 ст. 111-1 КК України. Вирок – 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Зокрема, у Калініна конфіскують у дохід держави частину житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, який належить йому на праві спільної часткової власності. 

Також Сергія Калініна позбавили спеціального звання «сержант поліції» і на 15 років позбавили права обіймати будь-які посади в органах державної влади.

  • Як повідомляв ЦЖР, 31-річний Артур Норченко з Голої Пристані на Херсонщині, якого окупанти призначили начальником незаконного місцевого відділу дорожньо-патрульної служби, заочно визнаний винним у колабораційній діяльності. Вирок суду – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.