У Києві відзначать річницю з дня народження кримськотатарського льотчика Амет-Хана Султана

Життя

У Києві в четвер, 25 жовтня, в парку Вічної Слави відбудеться церемонія покладання квітів до пам’ятника двічі Героя Радянського Союзу, льотчика-випробувача, активного учасника кримськотатарського національного руху Амет-Хана Султана.

Як повідомляє прес-служба Меджлісу кримськотатарського народу, даний захід присвячується 98-й річниці від дня народження льотчика, передає Центр журналістських розслідувань.

У церемонії візьмуть участь представники Меджлісу кримськотатарського народу, державні та громадські діячі України. Учасників заходу закликають принести державний прапор України і кримськотатарський національний прапор. Місце збору учасників – біля центрального входу в парк Вічної Слави.

Двічі Герой Радянського Союзу, льотчик Амет-Хан Султан народився 20 жовтня 1920 року в Алупці. Батько – лакец (родом з аулу Цовкра-1 в Дагестані), мати – кримська татарка. За батькам Амет-Хана вважають своїм національним героєм як в Дагестані, так і кримські татари. Амет-Хан Султан здійснив 603 бойових вильоти, збив особисто 30 і в складі групи 19 літаків люфтваффе (повітряні сили нацистської Німеччини). За час льотної роботи пілот освоїв близько 100 типів літальних апаратів, його наліт склав 4237 годин.

Амет-Хан Султан загинув при виконанні випробувального польоту на літаючій лабораторії Ту-16. Похований на Новодівичому кладовищі в Москві. Його ім’ям названі аеропорти Махачкали і Сімферополя.