У Латвії почали публікувати архів КДБ

Життя

У Латвії почали публікувати архів КДБ: Національний архів Латвії виклав у Мережу відскановані картотеки КДБ Латвійської РСР.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У грудні будуть опубліковані:

агентурна картотека в алфавітному порядку (10 612 карток), в яку входять імена агентів, активних на момент припинення дії спецслужби і виключених. У ній також містяться загальні дані 1-го відділу КДБ (розвідки) про осіб, які мали намір виїхати з СРСР за кордон, і імена можливих кандидатів для вербування в разі війни або непередбаченої ситуації;

картотека статистичного обліку агентури КДБ (4141 картка), в якій ті ж імена перераховані за належністю до структурним одиницям служби;

картотека обліку позаштатних оперативних працівників (75 карток): осіб, на громадських засадах надавали КДБ «допомогу в контррозвідувальну діяльність на транспортних, промислових об’єктах, а також окремих закладах Міноборони»;

опису пов’язаних матеріалів ЦК Компартії Латвії;

телефонна книга працівників КДБ.

Відповідні поправки до так званого закону про КДБ, які передбачають публікацію архівів радянської спецслужби, були прийняті і вступили в силу в Латвії в жовтні цього року.

З травня 2019 року держархів почне публікувати в інтернеті та інші документи, пов’язані з діяльністю КДБ. C матеріалами у вигляді файлів у форматі PDF, в основному написаними по-російськи і від руки, можна буде ознайомитися, набравши в браузері kgb.arhivi.lv або зайшовши на основний сайт архіву www.arhivi.gov.lv і потім вибравши розділи Aktualitātes або Virtuālās izstādes un digitālie resursi.

Отримати доступ до них зможе зареєстрований користувач, який вказав ім’я, прізвище, ідентифікаційний або персональний код, адреса електронної пошти в якості імені користувача та пароль, а також мета використання документів.

На офіційному сайті вказується, що публікується в цьому місяці картотека надає дуже обмежені аналітичні можливості без оперативних справ і інших матеріалів, які планується оприлюднити в травні 2019 року. Зокрема, мається на увазі той факт, що стануть відомі імена, але не їх реальну співпрацю з КДБ і обставини вербування.

Особа, чиї дані, що містяться в картотеці, використовуються будь-ким з порушенням недоторканності приватного життя, шкодою для честі і гідності, може подати в суд в цивільному порядку. Відповідно до закону, видаляти і прати дані з опублікованого архіву можна.

В опублікованій картотеці агентів КДБ Латвійської РСР знайшли картку на ім’я Олександра Івановича Кудряшова 1939 року народження, дані якого повністю співпадають з даними предстоятеля Латвійської православної церкви Московського патріархату. 

У картці зазначено, що Кудряшова завербували з псевдонімом «Читач» в січні 1982 року, рід діяльності – «священик православної церкви». Нинішній митрополит Олександр отримав сан диякона в 1982 році.