На чеченському телебаченні підліток 46 хвилин вибачався перед Кадировим, Путіним і народом

Життя

Чеченська держтелерадіокомпанія «Грозний» (ЧГТРК) показала сюжет про місцевого підлітка, який зі сльозами вибачається за критику влади республіки в Instagram. Програма тривала 46 хвилин.

На ефір 26 липня звернуло увагу видання ВВС, пише Центр журналістських розслідувань.

Матеріал під назвою «Екстремістський коментар і його наслідки» присвячений повідомленням, які розмістив 16-річний Магомед Ахматов. У них житель Чечні висміював діяльність благодійного фонду імені Ахмата Кадирова і називав «зграєю» оточення президента Росії Володимира Путіна.

У сюжеті хлопчик плаче та вибачається «перед усім чеченським народом»: «Я говорив, що чеченці «невірні». Я дуже сильно пошкодував. Мене обдурили в інтернеті. Я постараюся більше ніколи такого не робити. Я прошу вибачення у всього чеченського народу», – говорить на відео підліток та плаче.

Після цього він вислуховує закиди муфтія Чеченської республіки Салаха Межиєва. Той іноді перериває тривалу промову, щоб прочитати роздруковані на кількох аркушах коментарі підлітка в Instagram.

У відео також виступає якийсь Ібрагім Берсанов, якого представляють як друга Ахматова. Берсанов розповідає, що його друг «не виходив з дому по кілька днів». «Ось це вже був сигнал!», – коментує закадровий голос.

Інтерв’ю чеченському телебаченню також дала мати Магомедова, яка одна виховує ще трьох дітей. Аза Ахматова виступає на тлі іномарки і великого відремонтованого будинку, який, як стверджується, належить їй.

«Я не думала, що в голові мого сина будуть такі дурні речі. Але він показав свою молодість, свою дурість. Це я винна, що не взяла його телефон і не подивилася, що в ньому. У всьому моя вина», – каже жінка.

Крім неї справу прокоментував і дядько Ахматова, який за словами тележурналістів «усвідомлює, що за вчинок племінника за всіма чеченським законам потрібно відповідати».

В кінці відео показана бесіда глави Чечні Рамзана Кадирова з міністром чеченського уряду Джамбулатом Умаровим. У ній Кадиров стверджує, що «профілактика екстремізму серед молоді» є одним з найбільш пріоритетних напрямків роботи керівництва республіки.

Це вже не перший випадок, коли перед Кадировим публічно вибачаються.

У 2014 році майбутній президент України Володимир Зеленський вибачився за «невдалий жарт» над президентом Чечні в ефірі українського телеканалу.

У жовтні 2017 року Надтеречном районі Чечні за підозрою у вживанні наркотиків затримали кілька молодих людей. Дружина одного із затриманих звинуватила поліцейських у вимаганні 150 тисяч рублів. Пізніше Нуралієвої довелося вибачатися – мовляв, вона не знала про справжні причини затримання чоловіка. Двоє істориків, Різван Ібрагімов і Абубакар Дідіев, були змушені просити вибачення за свої «помилки».

Адама Дикаєва знайшли після того, як він залишив анонімний коментар в інстаграме Кадирова. Його змусили вибачатися перед главою Чечні без штанів, стоячи на біговій доріжці.

Айшат Інаева і її чоловік вибачилися «за брехню» перед Кадировим після того, як жінка записала звернення до глави республіки зі скаргами на комунальників, які вибивали борги і одночасно вимагали передоплати.

Рамазан Джалаладінов записав звернення для Прямої лінії з Путіним. Його виступ не показали під час спілкування президента Росії з населенням, але чоловік опублікував ролик окремо. Після побиття його дружини і дочки, спалення будинку і спроб викрадення Джалаладінов вибачився перед Кадировим.

Телеканал ЧГТРК опублікував сюжет про вибачення жительки села Давиденко, в якому силовики побили кілька людей. З жінкою вів діалог спікер чеченського парламенту Магомед Даудов, відомий як «Лорд», один з найближчих соратників глави Чечні Рамзана Кадирова.