Логотип Чорнобильської зони має вигляд чорної плями у формі реактора: повністю вона зникне в 2064 році

Життя

Логотип Чорнобильської зони має вигляд чорної плями у формі реактора, що поступово зникає. Повністю пляма зникне в 2064 році, коли за планом повністю виведуть з експлуатації Чорнобильську АЕС.

Про це в інтерв’ю Цензор.НЕТ сказала глава Держагентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

«Логотип Чорнобильської зони вже розроблений. Це чорна пляма у формі реактора, яка з року в рік зменшується. Розроблено її видозміну на кожен рік.

У 2064 році пляма має щезнути, тобто це не вічний логотип. Саме 2064-го Чорнобильську електростанцію буде повністю виведено з експлуатації. Ідея лого в тому, що природа очищується і життя відновлюється.

І сьогодні ми вже її використовуємо. Цьогоріч до 35-ї річниці трагедії відбудеться ряд заходів, присвячених роковинам. Для багатьох українців Зона – це дійсно чорна пляма. Я сама лише нещодавно її відвідала. Після такої поїздки інакше дивишся на життя», – сказала вона.

Київський безпековий форум 26 квітня провів спеціальну онлайн-подію «Чорнобиль. 35 років», присвячену річниці катастрофи на ЧАЕС.

У рамках трансляції відбулося включення з Прип’яті та Чорнобильської атомної станції.

Розмова про Чорнобиль, ініційована Києвом, була діалогом про глобальний вимір найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, її духовні, гуманітарні і безпекові наслідки та травми, про особливу важливість взаємної підтримки між вільною Україною і Білоруссю, а також про цінність міжнародної солідарності у подоланні наслідків Чорнобиля і справі захисту довкілля.

Ця подія – наш символічний внесок у сучасну глобальну дискусію про захист довкілля і самого життя на планеті.

  • У понеділок, 26 квітня, виповнюється 35 років з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про чорнобильську катастрофу.
  • У липні 2019 року новий безпечний конфайнмент (захисна арка), побудований над саркофагом, який закриває зруйнований в 1986 році четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), введений в експлуатацію і офіційно переданий Україні.
  • У травні 2020 року Чорнобильську зону відчуження відкрили для відвідування в умовах карантину.