НБУ вводить в обіг нову пам’ятну монету «Антонівський міст» до річниці звільнення Херсона

Життя
Фото: bank.gov.ua

До річниці звільнення Херсона Нацбанк України з 10 листопада вводить в обіг нову пам’ятну монету «Антонівський міст» номіналом 10 грн. Її присвятили одній з трьох ключових переправ через Дніпро у Херсонській області, яка є стратегічно важливою не лише для області, а й для країни.

Про це повідомляє пресслужба фінансового регулятора.

«До річниці визволення Херсонщини від окупантів Національний банк відкарбував монету, яка щодня перебуватиме в обігу і символічно нагадуватиме про єднання, відвагу та витривалість українського народу в умовах російської агресії. Рік тому, під час втечі з правого берега Дніпра, війська агресора підірвали Антонівський міст, знищивши кілька його прогонів. І зараз він стоїть зруйнований, але з непохитною рішучістю очікує на Перемогу та повоєнне відновлення, щоб знову об’єднати правий та лівий береги незалежної і єдиної України. Віримо, що незабаром так і буде», – зазначив голова Нацбанку Андрій Пишний.

Характеристики у монети «Антонівський міст» такі ж, як і в звичайної обігової 10-гривневої монети 2018 року. Однак на реверсі вона має стилізоване зображення Антонівського мосту та річки Дніпро з висоти пташиного польоту. Також на реверсі зображено транспортні розв’язки на обох кінцях мосту.

Дизайн реверсу монети виконали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор – Володимир Дем’яненко. Аверс – ідентичний тому, що мають звичайні обігові монети номіналом 10 грн зразка 2018 року, на ньому в центрі, в обрамленні давньоруського орнаменту розміщені номінал монети, рік карбування та герб України.

Фото: bank.gov.ua

В НБУ зазначили, що монета «Антонівський міст», як і всі обігові, обов’язкова для приймання без будь-яких обмежень.

Поступово в готівковий обіг планується ввести майже 10 млн штук таких обігових пам’ятних монет. Водночас до кінця року НБУ планує ввести в обіг ще одну обігову пам’ятну монету, присвячену Збройним Силам України.