У Києві вшанували пам’ять жертв Голодомору – геноциду українського народу

Життя

Військово-політичне керівництво України, лідери європейських країн та релігійні діячі взяли участь у заходах до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років — геноциду українського народу.

Зранку в суботу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври відбулася міжконфесійна молитва пам’яті. Поруч молилися духовні лідери різних віросповідань. Кожен із них промовив власну молитву за невинно вбитих голодом в Україні.

Після завершення молитви учасники заходу пройшли до Національного музею Голодомору-геноциду. Під удари дзвона президент та перша леді разом із представниками Сил оборони встановили лампадки до монумента “Гірка пам’ять дитинства”. За ними — політичні та військові керівники, лідери держав, іноземні дипломати й очільники церков і релігійних організацій.

О 16:00 відбулася загальнонаціональна акція “Запали свічку”. За традицією у День пам’яті жертв Голодомору на підвіконня встановлюють запалену свічку.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.
  • 7 грудня 2016 року Верховна Рада України закликала демократичні країни визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні злочином геноциду українського народу.
  • Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.