Українців закликали економити електроенергію

Життя
ДТЕК электричество

За температури повітря нижче 8 градусів морозу в Україні можливий серйозний дефіцит електроенергії. Тому в пікові години можуть бути обмеження споживання.

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

“За температури мінус 8 і нижче, за оцінками й розрахунками Центру досліджень енергетики, не буде чим перекривати цей дефіцит. На жаль, європейська енергосистема має певні обмеження в перетинах з українською. Тому в якийсь момент настане час, коли доведеться обмежувати споживання в пікові години. Тобто між 8-ю та 10-ю ранку або 17-ю та 20-21-ю вечора”, – сказав він під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

Для уникнення відключень у цей період експерт передусім радить споживачам економити електроенергію – вимикати бойлери, праски, пральні машини та все, що з цим пов’язано.

“В Україні є близько мільйона квартир, багатоквартирних будинків, і якщо в кожній квартирі зекономлять 3-4 кВт, це вже дуже помітний результат для енергосистеми. А включити електрочайник – це 2 кВт, відключити бойлер – це щонайменше 1,5 кВт. Тому, якщо українці будуть дійсно економити, можливо, ми зможемо обійтися без відключень. Якщо люди будуть споживати у звичному режимі, максимально, тоді, я думаю, що відключення будуть”, – пояснив Харченко.

Йдеться про обмеження на дві – щонайбільше три години протягом передбачуваного та комфортного графіка, наголосив він.

За словами директора Центру досліджень енергетики, всі можливі великі споживачі, яких можна було відправити на ремонти в зимовий період, відправились на ремонти, а всі, хто міг обмежити своє споживання до максимуму, роблять це.

Однак, за його словами, наразі ми дуже близькі до тієї лінії, де, можливо, доведеться обмежувати споживачів.

  • 27 листопада 2023 року в Україні через негоду знеструмлено 2046 міст і сіл.
  • Влада України підготувалася до можливих блекаутів узимку, які можуть стати наслідком російських атак на енергетику, тому відключення електроенергії не будуть тривалими, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.