Чи може пенсіонер, який знаходиться за кордоном, оформити пенсію без трудової книжки – пояснюють фахівці

Життя
Фото: agropolit.com

Через повномасштабне вторгнення Росії багато українців були змушені виїхати за кордон. Серед них багато пенсіонерів, які рятуючись часто гублять важливі документи, через що одразу постають як мінімум дві проблеми. По-перше, неможливо визначити право на пенсію, якщо не підтвердити достатню кількість стажу. По-друге, право на пенсію може ставитися під сумнів, якщо особа перебуває за межами України.

Про це пишуть фахівці видання «На пенсії».

Вони вказують, що для призначення пенсії за віком в 2023 році при досягненні 60 років людині необхідно мати не менше 30 років стажу. З кожним наступним роком ця планка зростатиме ще. Якщо стажу менше, то пенсія призначається в 63 або 65 років – тут існує певна градація.

Наприклад, якщо особі вже 63 роки і вона хоче оформити пенсію за віком саме в поточному, 2023 році, то необхідно підтвердити наявність хоча б 20 років стажу. В наступному році від неї вимагатимуть вже не менше 21 року стажу.

А от для оформлення пенсії, скажімо, в 65 років, тобто в 2025 році, буде достатньо мати 15 років стажу. Якщо і стільки стажу не назбирається, то буде розглядатися питання про оформлення державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію (за умови, що у неї немає інших засобів для існування).

Як підтвердити стаж без трудової книжки

Основним критерієм підтвердження стажу після 1 січня 2004 року є не трудова книжка, а дані про сплату страхових внесків. Якщо після зазначеної дати особа офіційно працювала і відрахування з заробітної плати в повному обсязі надходили до Пенсійного фонду, то стаж за весь цей період зарахують на підставі даних так званого персоніфікованого обліку (даних, що містяться в державному реєстрі застрахованих осіб). Їх можна передивитися, зокрема, в особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України або, наприклад, в застосунку «Дія» (довідки форми ОК-5, ОК-7). Фактично це дані про весь страховий стаж людини, починаючи з 2004 року.

Якщо цих даних не вистачить, у разі втрати трудової книжки стаж за більш ранні період треба підтверджувати довідками з місця роботи або архівними документами. Також варто знати, що навчання до 2004 року і служба в армії зараховуються до загального стажу на підставі диплому та військового квитка відповідно (або довідок з місця навчання або військкомату).

Як оформити пенсію за кордоном

Однак навіть якщо уявити, що особа підтвердили необхідний стаж, то постає питання, як оформити пенсію. За законом, пенсія виплачується щомісяця або поштою за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України незалежно від задекларованого або зареєстрованого місця проживання пенсіонера, або через установи банків.

Раніше заява на призначення пенсії подавалася майбутнім пенсіонером особисто до місцевого органу Пенсійного фонду. На сьогодні існує можливість оформити пенсію дистанційно або через згаданий портал електронних послуг ПФУ, або навіть через застосунок «Дія».

Більше того, у період дії воєнного стану і протягом трьох наступних місяців після його припинення заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна надіслати з-за кордону поштою. Це стосується саме тих осіб, які у зв’язку з агресією РФ тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця.

У разі виїзду за кордон на постійне місце проживання право на виплату української пенсії повністю втрачається. Певні виключення можуть бути в тому разі, якщо між Україною і країною, до якої переїхала людина, є спеціальна угода щодо співпраці у сфері пенсійного забезпечення.

Нагадаємо: