Україні через мороз бракує електроенергії

Життя
ДТЕК электричество

НЕК “Укренерго” у четвер, 7 грудня, довелося просити сусідні країни про аварійну допомогу через дефіцит електроенергії в системі, пов’язаний із похолоданням та хмарною погодою. Хоча ситуація в енергосистемі важка, ліміти споживання не вводяться, графіки відключень не прогнозуються.

Про це йдеться у щоденному зведенні компанії.

Температура повітря в Україні впала, у Києві було 8 градусів морозу.

Це призвело до збільшення споживання електроенергії, яке перевищило прогнозоване на 2,7%. Це еквівалентно роботі двох додаткових блоків теплових електростанцій, яких в Україні зараз немає. А сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність у всій країні.

“Диспетчерський центр вже зранку бачить, що споживання суттєво перевищило прогнозний рівень. Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі змушений сьогодні залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Словаччини, Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 700 МВт”, – йдеться у зведенні.

За температури повітря нижче 8 градусів морозу в Україні можливий серйозний дефіцит електроенергії. Тому в пікові години можуть бути обмеження споживання, заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

  • 27 листопада 2023 року в Україні через негоду знеструмлено 2046 міст і сіл.
  • Влада України підготувалася до можливих блекаутів узимку, які можуть стати наслідком російських атак на енергетику, тому відключення електроенергії не будуть тривалими, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.