Із окупованих територій повернули ще трьох українських дітей

Життя
Фото: facebook.com/KulebaMykola

Команда благодійної організації Save Ukraine змогла повернути з тимчасово окупованих територій України ще трьох дітей. Їх чекає відновлення й повернення до нормального життя.

Про це повідомив засновник Save Ukraine Микола Кулеба у Facebook.

«Іще трьох дітей з тимчасово окупованих територій вдалося повернути команді Save Ukraine. Таким чином ми завершили 14 рятувальну місію, впродовж якої врятували 14 дітей, семеро з яких – це діти, позбавлені батьківського піклування», – написав Кулеба.

Він зазначив, що 8-річний Єлисей на початок повномасштабного вторгнення РФ проживав разом з бабусею на тимчасово захопленій частині Херсонської області, а його мама жила в Одесі. Бабуся померла, і російські загарбники одразу помістили дитину в інтернат. За станом здоров’я мама не могла поїхати за сином, тому за ним поїхала двоюрідна сестра жінки. Проте дитину їй не віддали, нічого не пояснивши, хоча всі необхідні документи жінка мала.

«Потрібно було діяти, бо якщо дитина пів року перебуває на території РФ без батьківського піклування, їй надається відповідний статус, що дозволяє віддати в російську сім’ю або обрати інший спосіб влаштування. Тож наша команда зробила все, для того, щоб мама отримала необхідну медичну допомогу і змогла забрати дитину з окупованої території», – розповів Кулеба.

За його словами, дорогою жінці довелося пройти через багатогодинні допити ФСБ РФ, співбесіди та подолати перепони. Втім, вона змогла забрати хлопчика з інтернату.

«З Єлисеєм також приїхали в Україну двоє 18-річних братів Андрій та Михайло. Обоє діти-сироти, які до повномасштабного вторгнення виховувалися в прийомній родині на окупованій території. Після настання повноліття хлопці зрозуміли, що дуже скоро окупаційна влада відправить їх воювати проти своїх. В Україні вони обоє були у розшуку як безвісти зниклі», – додав Кулеба.

Він наголосив, що на сьогодні команда Save Ukraine повернула в Україну вже 226 дітей, які опинилися під впливом російської влади після 24 лютого 2022 року.

Як повідомлялось, в Україні розслідують факти депортації РФ понад 19 тисяч українських дітей. Тисячі цивільних незаконно утримують у РФ та на окупованих територіях.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter