Церкву московского патріархату у селищі Калинівське на Херсонщині передали в управління ПЦУ

Життя
Служба в церкві 6 січня 2024 року. Фото ЦЖР

Храм у Калинівській громаді Бериславського району на Херсонщині, що належав до Української православної церкви Московського патріархату – РПЦ в Україні – перейшов в оперативне управління місцевої релігійної громади архистратига Михаїла Православної Церкви України. 31 грудня представники ПЦУ провели в церкві перший молебень, а протягом першого тижня 2024 року кілька служб. Боротьба за передачу церкви громаді ПЦУ тут тривала майже 20 років.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як розповів ЦЖР Максим Кожем’яка, начальник Калинівської селищної військової адміністрації, 4 січня було прийнято рішення про передачу будівлі храму в оперативне управління місцевої релігійної громади архистратига Михаїла Православної Церкви України. До цього храм використовувала релігійна громада Свято-Михайлівської парафії Новокаховської єпархії УПЦ МП – вона ж Російська православна церква в Україні. 

За словами представників Калинівської громади архистратига Михаїла ПЦУ, рішення про вихід місцевої церкви і релігійної громади з-під юрисдикції УПЦ Московського патріархату (РПЦ в Україні), тут прийняли ще в липні 2003 року. Однак тільки зараз вірянам Православної Церкви України вдалося отримати храм у своє користування, через майже 20 років. 

Церква передана релігійній громаді ПЦУ в оперативне управління терміном на 30 років.

Більше про це невдовзі читайте на сайті Центру журналістських розслідувань.

Як відомо, нещодавно релігійна громада Різдва Богородиці Херсонської Єпархії, що у Хрещенівці Нововоронцовської громади Бериславського району ухвалила рішення перейти до Православної церкви України. Опікуватися цією церквою буде митрофорний протоієрей Андрій Карпенко. Раніше такі ж рішення у Нововоронцовській громаді ухвалили релігійні організації Осокорівки та Миролюбівки.