Юристи Bihus.Info подали заяви щодо втручання в особисте життя до Нацполіції, Офісу Генпрокурора і СБУ

Життя

Юристи редакції Bihus.Info звернулись до правоохоронців з заявами за кількома статтями – зокрема щодо порушення недоторканності приватного життя і перешкоджання діяльності журналістів, через незаконне прослуховування та відеозйомку команди розслідувачів.

Про це повідомляють юристи видання Bihus.Info.

«Під час аналізу опублікованого відео ми встановили, що членів нашої команди прослуховували близько року. Крім того, камери, які знімали представників Bihus.Info у заміському комплексі, були вочевидь попередньо встановлені невідомими. За цими фактами ми направили заяви до Нацполіції та Офісу Генпрокурора за трьома статтями: 182 (порушення недоторканності приватного життя), 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер) та 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів)», – зазначила юристка Єлизавета Середіна.

Крім того, Bihus.Info звернулись до СБУ – з вимогою визнати членів команди потерпілими у вже відкритому спецслужбою кримінальному провадженні.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2024 року низка ресурсів поширили відео з записаними телефонними розмовами та матеріалами з прихованих камер за участі членів команди Bihus.Info. За словами співробітників, які є на відео, воно було змонтоване з записів, різниця між якими – декілька місяців. Керівник видання Денис Бігус повідомив у зверненні, що команду прослуховували майже рік. А на території комплексу, де проходив передноворічний виїзд Bihus.Info, невідомі встановили камери в номерах співробітників також із метою стеження.
  • 17 січня в СБУ повідомили, що розслідують незаконне прослуховування та відеозйомку команди Bihus.Info. Ввечері того ж дня представники СБУ приїхали до комплексу, де незаконно знімали команду, і вилучили носії з записами з камер відеоспостереження.