У прифронтовому Запоріжжі більше двадцяти шкіл розпочнуть навчання в змішаному форматі

Життя
Школа №69 у Запоріжжі Фото: Facebook
Школа №69 у Запоріжжі Фото: Facebook

З квітня 24 навчальних заклади в Запоріжжі розпочнуть навчання в змішаному форматі. Офлайн-уроки проводитимуть в укриттях, а онлайн-уроки не перериватимуть під час тривог. 

Про таке рішення, прийняте  Радою оборони області, повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров.

Найбільше шкіл запрацюють у Шевченківському районі – сім навчальних закладів, найменше – одна школа – в Заводському.

“Рішення… прийняте після великої кількості обговорень та перевірок за участю обласного Департаменту освіти і науки, міської влади, Нацполіції, ДСНС…Перехід на змішаний формат навчання здійснюється виключно за бажанням батьків”, – підкреслив Федоров. 

Розпочнуть роботу в такому форматі тільки ті заклади, які мають обладнані укриття. З педагогами та школярами будуть проведені навчання щодо поведінки під час екстрених ситуацій.

Також рішення ради оборони передбачає, що онлайн навчання не має зупинятись під час повітряної тривоги, які в Запоріжжі в середньому на добу тривають від 4 до 6 годин. 

Через часті тривоги педагоги та учні були змушені працювати несинхронно. Учні не мали можливості отримати додаткові пояснення та поставити питання. Це, на думку батьків, знижувало якість освіти.

Згідно рішення Ради оборони, за безпеку дітей, які здобуватимуть освіту онлайн без перерви на тривоги, нестимуть відповідальність безпосередньо батьки. А за безпеку вчителів – керівники закладів освіти.

Попри те, що змішана форма навчання вже прийнята у 27 учбових закладах, рішення викликало неоднозначну реакцію серед містян.

“Небайдужі батьки Запоріжжя борються за те, щоб діти отримували шкільну освіту, на яку мають право по закону. Ми, працюючі батьки,… нам не страшно працювати в прифронтовому Запоріжжі та покидати самих дітей вдома. А ось школам дуже страшно працювати…Я особисто виборювала право з іншими батьками за навчання під час тривог і зараз буду”, – пише Наталя Безрук. 

Жінка зізнається, не має можливості після роботи ще вчити з дитиною всю шкільну програму, тож вважає, що діти мають відвідувати уроки в школі. 

Інші не менш категорично протестують.

“Чи дійсно вважаєте що необхідна змішана форма навчання? Адже в Запоріжжі спочатку вибухи, а потім повітряна тривога. Чи впевнені, що саме школа/дитсадок не стане ціллю терористів для дитячої братської могили? Чи ви впевнені, що саме ваша дитина і ваша школа будуть неушкоджені, а укриття (по факту підвал) витримає шахед, С-300, “Калібр” тощо? Поки немає базової безпеки з мирним небом, виходити на очне (змішане) навчання дуже небезпечно”, – вважає користувачка з ніком Mariya Doletskaya.

“Людям потрібно дати можливість обирати. Кого влаштовує онлайн, нехай продовжують. А хто готовий навчатися у змішаному форматі, влада повинна створити можливість для цих дітей! Багато хто з батьків залишили місто лише заради освіти дітей!”, – пише користувачка Каріне Севумян.