Пенсії та доплати: що зміниться з 1 квітня

Життя
пенсий Ощадбанка
Фото: ПФУ

У квітні вдруге за 2024 рік зростуть пенсії українців, які віком від 65 років і мають повний стаж, проведуть перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, а також певні категорії пенсіонерів можуть отримати доплати від ООН.

З 1 квітня 2024 року підвищаться пенсії громадян віком від 65 років, які мають повний стаж. Розмір пенсійної виплати зазначеної категорії осіб повинен становити не менше 40% від мінімальної зарплати.

Розмір мінімальної зарплати з 1 квітня збільшиться з 7100 грн до 8000 грн. Таким чином, у квітні така пенсія збільшиться з 2840 грн до 3200 грн.

Нагадаємо, що станом на 1 січня 2024 року розмір повного стажу для отримання зазначеної пенсії становить 35 років для чоловіків, 30 — для жінок.

Також з 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу).

У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати з 1 квітня 2024 року зросте розмір грошової допомоги в осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Зокрема, яким починаючи з 2014 року:

— присвоєно звання Герой України з врученням ордена Золота Зірка (у розмірі 3 мінімальних заробітних плат — 24 000 грн);

— нагороджений орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів (у розмірі 2 мінімальних заробітних плат — 16 000 грн);

— нагороджений орденом За мужність трьох ступенів (у розмірі мінімальної заробітної плати — 8000 грн.);

– нагороджений орденом княгині Ольги трьох ступенів (у розмірі мінімальної заробітної плати – 8000 грн);

— членам сімей загиблих (померлих) громадян, з-поміж вищезазначених осіб (у розмірі мінімальної заробітної плати — 8000 грн).

У квітні пенсія додатково збільшиться у тих, хто отримає право на доплату до пенсії за віком. Надбавку отримають пенсіонери, яким протягом місяця виповниться 70, 75 та 80 років.

Компенсація виплачується у таких розмірах:

– особам, яким виповнилося 70 років, до досягнення 75-річного віку – у розмірі до 300 грн;

– особам, яким виповнилося 75 років, до досягнення 80-річного віку – у розмірі до 456 грн.;

— особам, яким виповнилося 80 років і більше, — до 570 грн.

Якщо у людини пенсія вища за 10–340,35 грн, то вікова надбавка не встановлюється.

У квітні пенсіонери можуть отримати додаткову грошову допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН (ЗПС ООН). Право на отримання додаткової грошової допомоги у рамках реалізації проекту мають пенсіонери, які відповідають таким умовам:

— одержують пенсію у розмірі менше 3250 грн;

– Які проживають на територіях активних або можливих бойових дій;

– не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій та/або допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Перелік одержувачів виплат визначається з урахуванням інформації, яка міститься у базах даних Пенсійного фонду України. Виплата допомоги здійснюється без звернення особи до ЗПС ООН або до ПФУ.

Виплата додаткової грошової допомоги провадиться на банківську картку або через Укрпошту.

Наразі період, протягом якого надаватиметься щомісячна додаткова грошова допомога від ЗПС ООН, залежить від фінансування проекту.

  • У квітні 2024 року в Україні на підвищення пенсії слід очікувати 65-річним громадянам, які мають повний страховий стаж. Розмір мінімальної зарплати зросте із 7100 до 8000 гривень. У зв’язку з цим збільшаться виплати та деяким пенсіонерам.