«Я тут, щоб у цей клас колись повернулися діти». Історія солдата, який залишив послання в зруйнованій школі звільненого села

Життя
Послання від військового ЗСУ Юрія Бондаря на шкільній дошці звільненої Темирівської школи Гуляйпільської громади на Запоріжчині. Фото: Андрій Корейба

На порталі «Освіторія» з’явилося щемке фото класної дошки в зруйнованій росіянами школі з написом «Я тут, щоб у цей клас колись повернулися діти» і підписом: «вчитель фізики Ю.А. Бондарь». Фото набрало тисячі лайків і поширень.

Центр журналістських розслідувань розшукав учителя, який залишив послання, і розпитав про історію створення цього підпису.

Юрій Анатолійович Бондарь – мешканець Пологівського району Запорізької області. Пропрацював у школі більше 25 років. Викладав фізику, інформатику, був директором школи в с.Лагідному Новомиколаївської громади. Був депутатом Запорізької обласної ради, підприємцем. Тепер – солдат 110-ї Запорізької бригади територіальної оборони.

«Ми з дочкою Яною, яка зараз теж воює, тільки в іншому підрозділі ЗСУ, виїхали з Лагідного 26 лютого 2022 року. В той день я зранку їздив у воєнкомат в Пологах, а коли повертався, то донька зателефонувала і сказала, що окупанти вже на в’їзді в село з боку Мелітополя. Вона з однією сумкою прибігла мені назустріч, ми забрали в сусідньому селі ще трьох чоловіків і полями, бо дорога вже була захоплена окупантами, виїхали в Пологи», – розповідає вчитель-солдат. 

З 3 березня 2022 року з Юрій Анатолійович з донькою зараховані в штат ТРО.  

«Але мене по стану здоров’я відправили займатися цивільними справами і на службу я повернувся аж в лютому 2023 року. А Яна служить з початку великої війни», – говорить Бондарь.

За час служби у війську Юрій Анатолійович побував на Запорізькому, Харківському напрямках, на Сумщині. 

А  фото, яке облетіло соцмережі, зроблене на Бердянському напрямку. Дошка висить в класі фізики Темирівської школі Гуляйпільської громади.

Військовий ЗСУ Юрій Бондарь та його послання на шкільній дошці звільненої Темирівської школи Гуляйпільської громади на Запоріжчині. Фото: Ю.Бондарь

«Це село я не звільняв, його звільняла моя дочка. А ми зайшли туди пізніше. І не дарма кажуть, що колишніх вчителів не буває. Я не можу пройти повз школи, де б не був. В руїнах намагаюся побачити, чим жила школа, як були облаштовані приміщення, який кабінет у директора, щоб після нашої перемоги найкращі практики втілювати у нових відбудованих і сучасних навчальних закладах. Бо кожен з нас тут якраз для того, щоб в школи поверталися діти», – говорить Юрій Бондарь.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter