У Моршинській громаді почав роботу ветеранський простір «Коло побратимів»

Життя
Ветеранський простір «Коло побратимів» Фото: investigator.org.ua
Ветеранський простір «Коло побратимів» Фото: investigator.org.ua

Мультифункціональний ветеранський простір, де учасники та учасниці війни отримають правову допомогу, реабілітацію та соціальну підтримку, запрацював у Моршинській громаді завдяки об’єднаним зусиллям громадських активістів, бізнесу та місцевої влади. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили в ГО «Рух небайдужих», яке є ініціатором створення простору.

«Створення мультифункціонального та відповідно оснащеного ветеранського простору у кожній громаді країни – не забаганка, а вимога часу. Це відповідь на перші питання «де» і «хто» комунікуватиме з ветеранами та ветеранками після їх повернення», – сказано в повідомленні ГО.

Історія створення Ветеранського простору в Моршинській громаді зародилася у активістів ГО «Рух небайдужих» під час проведення в Моршині ветеранського форуму «Коло побратимів» у жовтні 2023 року.

Ветеранський простір «Коло побратимів»

Ветеранський простір «Коло побратимів» Фото: investigator.org.ua

Приміщення виділила місцева громада, ремонт зроблено коштом місцевого бюджету, меблі та обладнання закуплені завдяки допомозі благодійників.

У просторі обладнані кімнати для групової та індивідуальної психологічної допомоги, зала для зібрань та тренінгів, кухня для неформального спілкування.

Залучити спеціалістів  – психологів та соціальних працівників – стало можливо завдяки участі в державному експериментальному проєкті.

«Наша громадська організація з травня визначена надавачем послуг в рамках експериментального проєкту Міністерства соціальної політики із формування Просторів життєстійкості. Цей проєкт на сьогодні охоплює кілька десятків громад по всій Україні», – розповідає Галина Плачинда, голова ГО «Рух небайдужих». 

Галина Плачинда

Галина Плачинда, фото: investigator.org.ua

Ветеранський простір працюватиме для військовослужбовців, ветеранів та ветеранок,  звільнених з полону, членів їхніх родин, членів родин зниклих безвісти, загиблих.

Тут надаватимуть психосоціальну допомогу, правову допомогу, фізкультурно-спортивну реабілітацію. Планують організувати роботу мобільних груп допомоги, які надаватимуть допомогу людям, які живуть у віддалених районах або не можуть відвідати простір.

В Моршинській громаді до повномасштабного вторгнення Росії було 146 ветеранів АТО/ООС. Від 2022 року мобілізовано понад 600 членів громади. 

Станом на травень 2024 року відомо про 23 загиблих героя з Моршинської громади, п’ятеро мешканців зникли безвісти, п’ятеро воїнів знаходяться у полоні.

«Моршин – місто-курорт, де проходять реабілітацію ветерани та ветеранки з усієї України, тож їх також чекаємо в нашому просторі,«Коло побратимів». Можливо в майбутньому Ветеранський простір Моршинської ТГ масштабується у Західноукраїнський ветеранський простір», – говорить Галина Плачинда.