ОГХК хочуть розділити в інтересах кількох груп впливу – Лямець

Думки

До моменту спроби рейдерського захоплення ситуацію в Об’єднаній гірничо-хімічної компанії вже контролюють люди, пов’язані з Росією і з Ахметовим, а приватизацію скасували за місяць до запланованих торгів.

Про це пише в блозі для видання УП засновник проекту Politicus Vulgaris Сергій Лямець.

За його словами, місяць тому керівництво компанії міняли «з пафосом»: глава Фонду держмайна Сенниченко заявив тоді, що йому вдалося прибрати від керівництва компанії майже бандитів.

«По факту, з правління прибрали технарів, а замість них призначили екс-помічника Віктора Медведчука – Михайла Макарова. Він був призначений без конкурсу, через механізм виконувача обов’язків. Але найголовніше навіть не сам Макаров, а його заступники. Це були два колишні співробітники міжнародної трейдингової компанії Glencore – Пітер Девіс і Тетяна Гогенко», – пише Лещенко.

Блогер вважає їх пов’язаними з Росією, адже Glencore з розвалу СРСР працює з російськими компаніями, які займаються кольоровими металами.

«Зв’язок настільки тісний, що існує реальна небезпека, що росіяни захоплять титанові родовища в Україні. Ось чому призначення Девіса і Гогенко викликали стільки підозр», – пише Лещенко.

В.о. голови правління Макаров зараз знаходиться на лікарняному, який блогер називає «безстроковим». Лямець передбачає, що його місце займе Девіс.

«Мені розповіли, що у Девіса у Фонді держмайна є куратор. Це Сергій Слепкань. … Глава наглядової ради «Центренерго» від Фонду держмайна. Тобто, не просто знайомий з Ігорем Коломойським, а й явно в непоганих стосунках», – пише Лямець.

При цьому приватизацію ОГХК скасували за місяць до того, як повинні були відбутися торги – при тому, що на компанію було 12-15 претендентів, стверджує блогер.

«Зате керівництво, яке представляє інтереси Glencore – одне з можливих учасників конкурсу – залишилося. Ось так, без приватизації, без відкритого публічного конкурсу, без сплачених до бюджету мільярдів – одну із стратегічних підприємств України віддали в чужі руки».

Блогер припускає, що ОГХК може чекати доля «Центренерго» або Одеського припортового заводу, коли підприємства «видоюють і вбивають олігархи» через контрольований менеджмент. Але для того, щоб здійснити цей дерибан, в правління доводиться призначати і представників інших сил, зазначає Лямець.

Так, в правління увійшов директор юридичного департаменту «Укрпошти» Леонід Бортничук, якого Лямець пов’язує з Жеваго і Сенниченко. Ще один член правління, Юрій Кияшко, за його словами, раніше працював на Ріната Ахметова.

«Колись Кияшко працював на Ріната Ахметова і Віктора Януковича. Після того, як спільне паливне підприємство двох шанованих людей розпалося, Кияшко нібито перейшов під крило Ахметова. Так що цілком можливо, він представляє інтереси олігарха і тепер. А значить, версія про дерибан ОГХК – дуже навіть імовірна», – вважає Лямець.

Блогер називає і ще одне ім’я – керівника єврейської сотні Майдану Натана Хазіна, який зараз очолює службу безпеки ОГХК, але визнає, що не знає, кого той представляє.

«Отже, вимальовується цілком собі схема розбирання туші ОГХК в інтересах кількох груп впливу. Головна скрипка – у проросійського Glencore. На друге, але не на третіх ролях люди Ахметова і ще чорт знає кого. Прекрасний оркестр, в якому не намічається головне – інтерес України . Вже купив квитки на перший концерт цього оркестру. Чекаємо», – підсумував Лямець.

  • Фонд держмайна України заявляє про рейдерське захоплення держпідприємства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».