Навіщо ДТЕК Ахметова обвалив ринок електроенергії і що з цим робити

Думки
Сергій Головньов, головний редактор Бизнес.Цензор Фото: investigator.org.ua

Нацкомісія з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕКП) ввечері 2 липня опублікувала реліз, в якому звинуватила трейдера Д.Трейдінг Ріната Ахметова в маніпуляціях, які призвели до різкого падіння ціни електроенергії (е/е) на Ринку на добу наперед (РДН), пише в telegram-каналі «Монополіст» журналіст Сергій Головньов.

Що відбулось? Д.Трейдінг Ахметова і Юнайтед Енерджі Ігоря Коломойського перестали купувати е/е на РДН. Своїм споживачам – відповідно Метінвесту і феросплавні групі – вони постачають е/е, куплену на ринку двосторонніх договорів (РДД). Це не складно зробити за рахунок теплової генерації ДТЕК.

В результаті, ціна РДН впала з 1450 грн/МВт-г 1 липня до 1034 грн 2 липня і 665 грн 3 липня.

В чому проблема? В Україні ціна поставки е/е прив’язана до ціни РДН. Відповідно, постачальники і генерація отримають менше грошей за свій ресурс. Це створить проблеми державним компаніям Центренерго, яка вимушена продавати ресурс нижче собівартості, і Енергоатому, який несе основний тягар постачання дешевої е/е для населення.

Це створить проблеми і для ДП «Гарантований покупець» (ГарПок), який продає «зелену» е/е по ринковий ціні. Різницю між «ринком» і «зеленим» тарифом компенсує Укренерго з тарифу на передачу. Відповідно грошей Укренерго не буде вистачати на виплату «зелених» тарифів.

Навіщо ДТЕК таке вчинив? В НКРЕКП дають відповідь – щоб шантажувати владу. Гендиректор ДТЕК Максим Тімченко (на фото) по тактиці хоче заборонити трейдерам продавати на РДН, а по стратегії – змінити склад НКРЕКП. Вчинивши провокацію, ДТЕК почав розганяти новини про те, що кризу на ринку створили «деякі трейдери», які вчиняють «схематоз», а Регулятор з цим нічого не робить.

Цікаво що ДТЕК, як і інші, несе збитки. Бо його договори на поставку також прив’язані до РДН. Діючі ірраціонально з точки зору економіки, ДТЕК шантажує владу: або робіть, як ми сказали, або у вас настане колапс в економіці. Це типова поведінка монополістів, які зловживають ринковою владою. Наприклад, так само зараз діє російський Газпром, шантажуючи європейців дефіцитом газу.

Що з цим робити? Покарання ДТЕК за таку поведінку можуть вчинити АМКУ або РНБО. Це має бути стратегічне рішення. Воно займе час, протягом якого багато постачальників збанкрутують, а генерація понесе збитки.

Якщо Д. Трейдінг 5 липня не повернеться на РДН, розглядається можливість накачати попит адміністративно. Наприклад, підвищити обов’язкову частку закупівлі е/е для покриття технологічних втрат обленерго і Укренерго на РДН. Сьогодні вона складає 50%.

Нагадаємо, те саме ДТЕК вчинив в останню декаду травня 2020 року. Тоді монополіст вирішив «покарати» трейдерів, опустив ціну РДН нижче 1000 грн/МВт-г протягом декількох днів, що призвело до значних збитків учасників ринку.