Шабунін: Зеленський поїде в США, щоб просити допомоги. Які реформи з ним обговорять

Думки
Віталій Шабунін, глава правління Центру протидії корупції Фото: facebook.com/USPStudies
Зеленський поїде в США, щоб просити допомоги. І це нормально. Україні треба ця допомога у війні з Росією. В США неодноразово наголошували, що така допомога прямо залежить від прогресу влади у реформах. Вчора державний секретар США окреслив 5 ключових кроків, за якими вони оцінюватимуть наявність такого прогресу.

Нижче – коротко апдейтну вас по кожному з них. Кожен з озвучених Блінкіном пріорітетів – вже давно частина адженди ЦПК (от таке співпадіння.
Блінкен прекрасно розуміє український контекст, його меседжі спрямовані особисто Зеленському і прямо стосуються його візиту до Вашингтону.
З ним точно будуть обговорювати саме ці реформи. І будь-які маніпуляції Зеленського щодо них – точно не прокатять.
 
Отже, що ж сказав Блінкен (https://bit.ly/3qVWXLy) і що робить Зеленський:
 
1. Блінкен: Схвалення законопроєктів щодо ВРП та ВККС у такому вигляді, що забезпечить прозорий відбір суддів. Зеленський по ВККС: законопроєкт прийнятий, однак наразі вирішальна роль міжнародних експертів під питанням . Цю проблему може вирішити лише президент (своїм вето з пропозиціями) і тільки наступного тижня, бо він останній в цій сесії. Зеленський по ВРП: підготовлений до другого читання, однак депутати Зеленського виступають проти поправок, які дозволять очистити цей гадюшник. Хоча міжнародні експерти і отримають вирішальний голос у процесі, вони зможуть лише рекомендувати звільнити недоброчесних членів ВРП. Комітет Костіна не включив до законопроєкту поправку, яка передбачає дієву процедуру звільнення членів ВРП (№730). Без цієї поправки ніякого очищення ВРП не буде, принаймні в найближчі роки.
 
2. Блінкен: Прозора процедура відбору керівництва НАБУ та САП.
 
Зеленський по САП: контрольована Татаровим частина комісії (квота ВРУ) тягнула зашкварених кандидатів та показово викидала незалежних. Коли цей план зірвався – комісія за вказівкою ОП взяла курс на зрив конкурсу (або його фальсифікацію): https://bit.ly/2SV4XzK
 
3. Блінкен: Збереження корпоративного управління держпідприємствами Зеленський: у порушення закону нахабно звільняє Коболєва та призначає Вітренка. Офіс президента через ОАСК ДВІЧІ блокує рішення НАЗК про звільнення Вітренка: https://bit.ly/3hklpTl
 
4. Блінкен: Реформа СБУ. Зеленський: законопроєкт підвис в Раді, де СБУ та лояльні до Служби депутати (від ОПЗЖ, Батьківщини та частини Слуг) вихолощують реформу. Влада хоче обманути суспільство, зберігши СБУ право на слідство, що перекраслить всю реформу.
 
5. Блінкен: Реальне покарання посадовців. Зеленський: відмазує Татарова від покарання за корупційний злочин, чим засвідчує, що незворотність покарання для нього не пріоритет і він толерантний до корупції: https://bit.ly/3AE6B9K.
 
Крім Татарова Зеленський руками генпрокурорки продовжує відмазувати ТОП-корупціонері в справах: “Роттердам +”, “ВіАйБі-Банк (Бахматюк), ОАСК та інших.
Я хочу, щоб Зеленський чітко усвідомлював, що американська сторона В ДЕТАЛЯХ знає історію по кожному пріоритету.
 
На кожній зустрічі буде посадовець, який відсікатиме спроби президента України збрехати, спригнути чи клеїти дурня. Не треба навіть пробувати це робити.
Особливо не треба робити цього з Байденом. По-перше, він прекрасно знає Україну, по-друге, його по цих пріоритетах чудову пробріфують перед зустріччю.
Дозволю собі пораду Зеленському: їхати в США з реальними результатами по цих напрямках. Ці результати абсолютно реально забезпечити в найближчі два тижні.
Без цих результатів, як на мене, поїздка ні Зеленському, ні, на жаль, Україні особливо не допоможе.