Жумаділов: Ви вірите, що відповідальні за вбивства і катування українців і кримських татар опиняться на лаві підсудних у Гаазі?

Думки
Директор ДП «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов Фото: investigator.org.ua

Ви вірите, що відповідальні за вбивства і катування українців і кримтатар опиняться на лаві підсудних у Гаазі? Якщо так, то маю погану новину. Це навряд станеться, а ви – наївний (ідіот) оптиміст.

В останні тижні руйнується ключова інституційна конфігурація, що становить реальну загрозу діячам держави-агресора. Йдеться про систему притягнення до кримінальної відповідальності вбивць та катів наших співгромадян на окупованих територіях.

У центрі цієї конфігурації – поки ще заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов. Саме він за роки окупації розбудував реальну державну спроможність у переслідуванні цих злочинців.

Україна може гордитись тим, що досі велась професійна та послідовна робота як у межах національного законодавства, так і на рівні механізмів міжнародного публічного права.
Вочевидь, предмет гордості може скоро обернутись предметом сорому.

Мамедова витискають з Офісу Генерального Прокурора. З його відходом ризикують залишитись дезорієнтованими «департамент війни» у Генпрокуратурі, а також прокуратура АР Крим, яка фактично з нуля була розбудована Мамедовим на материку після евакуації. Без потужного партнера залишаться також МЗС, Представництво Президента в Криму, Меджліс кримськотатарського народу, громадськість.

Зовнішньополітична активність на різного рода майданчиках скотиться до лозунгів та закликів, що не матимуть під собою «твердих» фактів.

По суті, уся екосистема, що в своїй роботі з протидії агресії РФ проти України так чи інакше зав’язана на практиках, напрацюваннях, запроваджених Мамедовим, ставиться під загрозу.

Я не знаю, в чому саме полягає політична складова, що стоїть за позбавленням повноважень Гюндуза Мамедова. Маю надію, що йдеться про ситуативне непорозуміння, яке буде виправлене вже скоро.

Якщо ж ні, то забудьте про Гаагу. Забудьте про трибунали. Наш колективний юридичний максимум – навколоправові баталії з ботами в коментах на фб.

Гюндузе Айдиновичу, Вам повага від мене як кримського татарина та переселенця. У будь-якому разі.