По нафті у Росії не все так солодко

Думки

Через санкції навіть російська нафта стає «токсичною», пише на своїй сторінці у facebook Сергій Куюн, директор ВАТ «Консалтингова група А-95».

Вважають, що «залізна завіса» залишить щілину тільки для російських нафти та газу. Мовляв, цього ніхто не відмовиться. А це, як з’ясовується, не так.

Справа в тому, що начебто з непідсанкційними російськими нафтою та нафтопродуктами ніхто не хоче мати справи через ризик потрапити під інші санкції — у фінансовому, банківському та логістичних секторах. Не кажучи вже про іміджевий аспект справи — асоціюватись з «кривавими» вуглеводнями ніхто не хоче. Після 2014 це і так була токсична тема, а зараз і поготів.

Паливо не повинно мати російського коріння, продавець не повинен мати російського коріння і банк не повинен мати російського коріння — ось так сьогодні виглядає завдання. І виконати її практично неможливо.

А ще назрівають проблеми з прийманням російських танкерів у портах. За словами трейдерів, сьогодні в російських портах зібралися десятки навантажених танкерів, які не знають, куди йти (натомість ми знаємо) і чи вийдуть вони звідти.

Така ситуація може розпочати зупинку російських нафтопереробних заводів. Не кажучи вже про білоруські! За останніми даними, найближчим часом зупиниться один із двох білоруських НПЗ у Новополоцьку. Мозирський НПЗ, який втратив український ринок, може спіткати та ж доля. Російські танки жеруть багато, але не так.