Як закінчити війну: покрокова інструкція

Думки

Андрій Сенченко, український політик та громадський діяч, у своєму блозі на сайті Обозреватель дає інструкції щодо дій під час війни росіянам, білорусам та українцям.

Для росіян:

  1. Путіну кінець. Питання лише в тому, скільки життів українців та росіян він забере із собою. В агонії він намагається сховатись за спиною російських солдатів від відповідальності за військові злочини.
  2. Для нас важливими є антивоєнні протести, на які вийшли росіяни, але ми розуміємо, що так перемогти диктатора складно.
  3. Перший і найважливіший крок до миру – умовити російських солдатів здатися. Це не зрада присязі, це порятунок багатьох життів та вашої власної країни! Щойно російські війська в Україні складуть зброю, Путін із уральського бункера поїде до Гаазького трибуналу.
  4. Україна – правова держава, яка чесно виконує всі міжнародні конвенції. Російські солдати, які здалися зараз, отримають статус військовополонених, збережуть життя і будуть під захистом Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року. В Україні немає Магадана, Соловецьких островів та ГУЛАГА. Солдати, що здалися, відразу після завершення військових дій поїдуть додому.
  5. Кожен російський солдат, який продовжить разом із Путіним вбивати, стане військовим злочинцем і, якщо залишиться живим, опиниться на лаві підсудних і за ґратами.
  6. Війна руйнує не лише Україну. Вона набагато швидше руйнує Росію. Вона руйнує життя кожного росіянина. Кожен зайвий день війни вимагатиме додатковий рік на відновлення економіки.
  7. Путін зробив Росію країною-ізгоєм. Продовження війни зробить ізгоєм у світі російський народ.
  8. Завдання кожного росіянина – по всіх доступних особистих та інших каналах пояснити кожному російському солдату, який воює в Україні, що треба терміново скласти зброю та здатися.
  9. Ті, кого Путін тільки-но збирається кинути в пекло війни, повинні це зробити, як тільки ступлять на українську землю.

Для білорусів:

  1. Лукашенко – спільник Путіна. Як тільки впаде режим Путіна, так одразу впаде і режим Лукашенка.
  2. Лукашенко розуміє, що сидітиме на лаві підсудних поруч із Путіним, і готовий покласти тисячі життів білоруських солдатів, щоб цього уникнути.
  3. Кожен білорус має знайти слова для своїх синів, братів, чоловіків та коханих, щоб вони відмовилися воювати з Україною, вбивати українців. Якщо все ж таки диктатор кине солдатів у бій, вони повинні скласти зброю і здатися в перші хвилини свого перебування на українській землі.
  4. Сьогодні Білорусь на роздоріжжі: вступити у війну, стати державою-ізгоєм, зруйнувати свою країну та її економіку або обрати законну владу та піти вперед шляхом свободи та процвітання. Вибір не за Лукашенка. Вибір за кожним білорусом.

Для українців:

Ми з білорусами та росіянами завжди жили поруч, маємо з того боку знайомих, друзів та рідних. Наше завдання – додзвонитися, достукатися, докричатися до них і пояснити, що кожен із них може зробити, щоб припинити війну, врятувати свою країну та свою сім’ю.

Важливо все: особисті дзвінки, соціальні мережі, електронна пошта і рукописні листівки на стовпах з інформацією для російських солдатів.

Мільйони людей завжди винахідливіші за будь-яку владу.

Впевнений, ми всі разом зможемо це зробити!

Прохання максимально поширювати цю інструкцію доступною для росіян та білорусів мовою.