Припиняйте розповсюджувати дурні фейки про історію Чорнобаївки – брати Капранови

Думки

Друзі! Забембали вже брехні про козака Чорнобая, який захищав наші землі від бусурманів, пишуть у Facebook Дмитро та Віталій Капранови, українські письменники, видавці, публіцисти.

Чому брехні? Тому що Чорнобаївка знаходиться на території Кримського ханства, а точніше, його Перекопської (Джамбуйлуцької) орди. Так що насправді це – землі тих самих «бусурманів», які жоден козак не міг від них захищати.

А козаки з’явилися там після того, як Кримське ханство підписало з Військом Запорозьким мирний договір та дозволило Січі переїхати в Олешки. І знову ніякий козак не міг захищати ці землі від бусурманів, бо це була не просто дружба, а порятунок кримцями козацької держави від спільного ворога – московитів.

Крім того слово бай, яке утворює назву села – теж кримське і означає зовсім не чорні брови, як довелося читати у сильно вумних істориків. Бай, він-таки бей чи бек – це землевласник, тобто по-нашому шляхтич. Кримський шляхтич.

І коли на цій землі мешкав такий собі Чорний бай, то захищав він її зовсім не від бусурманів, а від гяурів, які робили набіги на мирний квітучий Крим. І зараз захищає, допомагаючи палити їхні гвинтокрили.

Подобається така версія? Тим більше, що вона відповідає історичним реаліям.

Так от кримцям, які разом із нами борються з російськими агресорами, теж не подобаються брехні про козака Чорнобая, які виставляють їх ворогами українців. Іще раз нагадаємо: козаки оселилися на Херсонщині, коли Кримське ханство дало їм прихисток. І не треба уподоблюватися м-лям та ставати невдячними гяурами.

Так що припиняйте розповсюджувати дурні та шкідливі фейки.

А кримців особисто ми просимо пробачити українців – це ми не зі зла, а з невігластва та впливу на мозок історичної пропаганди окупантів.

Багъышланъыз!