У путінській росії «Велика Перемога» знову стала ключовою тезою державної ідеології – Міноборони України

Думки
россия

У путінській росії «Велика Перемога» знову стала ключовою тезою державної ідеології. росія не просто реанімувала старі радянські міфи, але й намагається їх активно експортувати за кордон.

Пропагандистська концепція «Великої Перемоги» є одним з потужних елементів імперської політики кремля, метою якої є посилення російського впливу на пострадянському просторі. У так званій «спільній історії», яку кремль нав’язує сусідам, центральними пунктами є концепти «Великої вітчизняної війни», «Великої перемоги» та радянські міфи про війну. Дійшло до того, що на законодавчому рівні в росії заборонили публічно порівнювати цілі і дії СРСР та нацистської Німеччини і держав «Осі», а також заборонили заперечувати вирішальну роль Радянського Союзу у звільненні Європи від нацизму.

Щороку 9 травня по містах росії відбуваються масові акти «побєдобєсія» з закамуфльованими під танки дитячими колясками, переодягненими у форму червоноармійців немовлятами, популярними гаслами «Можем повторить», «На Берлин» тощо. Щорічним центральним видовищем став «Парад Перемоги» на Красній площі з проходженням елітних підрозділів та демонстрацією новітньої російської військової техніки.

В сучасній росії «Велика Перемога» остаточно перетворилася на фактично квазірелігію (навіть мають власний Головний храм збройних сил рф). Будь-яка спроба поставити незручне питання про війну прирівнюється до богохульства, а так зване «виправдання нацизму» та «зневага до ветеранів», карається важче ніж образа почуттів віруючих – до 5 років ув’язнення проти лише примусових робіт.

Зі свята були вихолощені всі глибокі і важливі сенси: ми перемогли – решта не важлива. Ставлення до 9 травня тепер використовується як маркер «свій-чужий». Якщо засумнівався бодай у чомусь, пов’язаному з перемогою, ти – «фашист». «Велика вітчизняна війна» також використовується в якості індульгенції для сучасної російської зовнішньої політики («Переможці не можуть чинити злочини. Ми – нащадки переможців, ми не можемо чинити злочини. Переможці облаштувати світовий устрій у Ялті у 1945 році. Ми – нащадки переможців, ми маємо право впливати на світові рішення. Всі хто проти Росії тоді і зараз – фашисти»).

Таким чином, концепт «Великої Перемоги» і, зокрема, його апофеоз – «побєдобєсне» святкування 9 травня, мають глибоку імперську сутність, яка слугує мобілізації російського суспільства на агресивні дії проти держав-сусідів та посиленню впливу росії на пострадянському просторі. На думку гарвардського професора історії Сергія Плохія, «історія Другої світової війни під назвою «Велика вітчизняна війна» перетворена на зброю Росією в її анексії Криму і у війні на сході України».

Міністерство оборони України