Валентина Самар: Чому рф досі не призначила «референдум» на окупованих територіях?

Думки
Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань Фото: investigator.org.ua

Російські тг канали (ті що з претензією на аналітику і інсайди з веж кремля) розганяють повідомлення про те, що «референдум» на окупованому півдні 11 вересня, тобто, в день єдиної імітації голосування в рф, чи то не на часі, чи то «регіони нє готови», пише у Facebook Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань.

Мовляв, готова тільки «лнр», а решта якось не тойво: Запорізька область без Запоріжжя, «днр» не вийшла на кордони області, а на Херсонщині не можуть забезпечити процес кадрово. Їм типу опонують: всьо гатова, голосування розвернути можемо на раз-два, но чого вже до того 11 вересня прив’язуватись. Безпека і всьо такоє…

Що відбувається?

По-перше, рф ще дату окупендуму на нових ТОТ не призначала, 11.09 з’явилось у прив’язці до рос виборів, хоча ми не виключали, що це фейкова дата і шоу може бути як раніше, так і пізніше. Тож не виключено, що у невизначенність дати додається маскувальне задимлення.

По-друге, у перелічених вище агрументах є чиста правда. Як «приєднувати» Запоріжчину без Запоріжжя? Яка це буде область в составе фєдєраціі? На протестній Херсонщині і досі є громади без гауляйтерів, а ті, що є – вже поламались (у Генічеському районі, до речі, знов – тєкучка кадров, Клочка поміняли на Терських).

По-третє, після останньої «бавовни» у херсонській Новоолексіївці і кримській Новофедорівці головна соціологія, як розумієте, – на екранах ЗСУ.

І я б ще додала заяви Зеленського про те, що у випадку проведення фейкового «референдуму» для чергової анексії території України питання переговорів з рф буде закрите. А росія їх дуже хоче. І вона торгується. Нагадаю коментар околокремлівського технолога Чеснакова в NYT: «Сценарій референдуму виглядає реалістичним і пріоритетним за відсутності сигналів з боку Києва про готовність до переговорів щодо врегулювання».

Отже, тут як завжди: поки не буде доведена одна версія, вірогідні всі.

І тут ще один момент. Варто враховувати мотиви тих, хто сьогодні робить грубі гроші на вивезенні збіжжя, іншої с/г продукції, руди і металу з нових окупованих територій. Вони ще не вивезли все, що можна вкрасти, включно з новим урожаєм зернових і насіння соняшнику. Ви ж в курсі – гроші люблять тишу. Особливо якщо їх роблять «силовики». Для них та їхніх посіпак бажано, щоб сіра зона на нових територіях тривала як можна довше.