На диво, багато притомних людей брали на віру очевидні фейки, озвучені міністром оборони і ко

Думки
Віталій Шабунін, глава правління Центру протидії корупції Фото: facebook.com/USPStudies
Минув місяць з моменту публікації вже практично легендарної статті Юрія Ніколова у ZN.ua про корупцію на закупівлях Міноборони.

За цей місяць Резніков так і не оприлюднив (хоч й обіцяв) ані уточнених контрактів, ані накладних, які би підтвердили зменшення подекуди враз завищених цін.
 
У матеріалі за лінком ми фактами спростовуємо кожну брехню, якою міноборни збивало скандал. На диво, багато притомних людей брали на віру очевидні фейки, озвучені міністром оборони і ко, наприклад.
 
Брехня 1: розслідування вийшло спеціально напередодні Рамштайну, щоби зірвати домовленості України щодо постачання зброї.
 
Факт: третя зустріч на військовій базі Рамштайн відбулась 20 січня. Розслідування Юрія Ніколова вийшло 21 січня.
До речі, повідомлення про те, що Німеччина погодилася надати Україні Leopard 2 з‘явилися вже після скандалу — 24 січня. Що, знову ж таки, суперечить брехні про «шкідливе ІПСО».
 
Брехня 2: керівниця антикоркомітету ВРУ Радіна оприлюднила завищені ціни на продукти з договорів за 2022 рік напередодні Рамштайну, чим могла послабити позиції України у переговорах по зброї.
 
Факт: четверта зустріч у Рамштайні відбулась 14 лютого. Анастасія Радіна оприлюднила пост із цінами на продукти з договорів 2022 року 16 лютого.
 
Маніпуляція 1: ціни на продукти — це не ціни за продукти харчування, а вартість послуги з придбання, доставки, освіження продуктів і приготування з них їжі. Порівнювати ціни в договорах Міноборони і роздрібні в магазинах не можна.
 
Факт: у контрактах на харчування Міноборони є окремо «послуга щодо забезпечення харчуванням» (тобто в тому числі приготування їжі), і «послуга забезпечення комплектами продуктів» (тобто, звичайна доставка продуктів).
 
В опублікованому договорі «послуга щодо забезпечення харчуванням» прописана окремо і коштує 30 млн грн. А «послуга забезпечення комплектами продуктів» також прописана окремо і становить 13 млрд грн.
 
Більше прикладів брехні/маніпуляцій від Резнікова і ко та їх спростування в матеріалі за лінком.
А вже на початку наступного тижня ми в ЦПК оприлюднимо план того, що міністр оборони мав би робити, щоб навести лад із закупівлями.
Джерело: Facebook