Лієв і Нахкур – ядро схеми крадіжки 1,3 млрд Міноборони на закупівлі боєприпасів для ЗСУ

Думки
Віталій Шабунін, глава правління Центру протидії корупції Фото: Facebook UA: Перший

Триває обрання запобіжного заходу потворам, які вкрали в ЗСУ 1,3 млрд грн. Вчора був суд по Діючому керівнику профільного департаменту Міноборони – Нахкуру, пише у Facebook Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції.

З озвученого починає вимальовуватися повна картина цієї схеми. Отже, за вкрадені Лієвим і Нахкуром гроші ЗСУ мали отримати 100 тис. мінометних пострілів (60 тис. шт – 120 мм і 40 тис. шт – 82 мм).

Як ви розумієте, ніяких мінометних пострілів ЗСУ не отримали. Я щиро бажаю Лієву, Нахкуру (та всім причетним) опинитися в піхотному бою без прикриття мінометів…

Нахкур погодив контракт із передплатою у 97%, незважаючи на:

1. відсутність дозволу експортного контролю на імпорт мін у ТОВ «Львівський арсенал»;
2. відсутність дозволу на експорт мін у їх «виробника»;
3. зважаючи лише на копію експортної ліцензії словацької компанії («Sevotech spol s.r.o» – посередник).

Раптом ви думаєте, що бідненьких «дурників» Лієва і Нахкура обманули спритні ділки, то ніт. Як на мене, обидва посадовця – ядро схеми.

На момент укладання угоди Лієв і Нахкур знали, що представник (і член наглядової ради) «Sevotech spol s.r.o» є фігурантом низки кримінальних справ щодо НЕПОСТАВОК для Міноборони.

При цьому на різних етапах оборудки обидва погоджували закупівлю саме через «Sevotech spol s.r.o», яка раніше ВЖЕ КИДАЛА Міноборони.

Наприклад, замість 18 тис. бронежилетів ділки поставили лише 2 тис., а замість 18 тис. шоломів – 4,5 тис.

Знаючи про це, Лієв і Накхур все одно відписали їм контракт з передоплатою на 1,3 млрд грн.

До речі, частину цих грошей словацька «Sevotech spol s.r.o» перекинула на хорватську компанію «WDG», створену кількома місяцями раніше.

Згодом з цією ж компанією Лієв за схожою схемою укладає контракт на постачання танкових пострілів. Гроші пішли, а танкових пострілів, як ви розумієте, ЗСУ так і не отримали…

Наголошу, що станом на сьогодні Нахкур є ДІЮЧИМ керівником одного з профільних департаментів Мінооборони, який обслуговує збройні контракти, і напряму підпорядковується заступнику міністра Івану Гаврилюку.

Ми в Центр Протидії Корупції кілька місяців наголошували Гаврилюку на корупційних зальотах Нахкура.

Немає ЖОДНОГО пояснення, чому останній навіть зараз – ПІСЛЯ ВРУЧЕННЯ ПІДОЗРИ – лишається на посаді.