Бранець Кремля Шумков: викрадений патріот, дезертир чи жертва наркодилерів у зоні АТО?

Публікації
Олександр Шумков Фото: Facebook Инна Усачева

Дивна та поки що багата запитаннями без відповідей історія нового бранця Кремля – військовослужбовця Олександра Шумкова .  За версією командування Чорнобаївської військової частини,  солдат-контрактник Шумков самовільно покинув частину.  От тільки матері Шумкова про місцезнаходження сина стало відомо …від російського Слєдкома, звідки надійшов лист про арешт Олександра у Брянську. В МЗС кажуть, що він сам перетнув кордон з Росією. Версія самого Шумкова, яку Центру журналістських розслідувань переповів його адвокат Фаріт Муртазін, просто детективна:  Олександр є дізнавачем прокуратури і його викрала ФСБ  біля кордону, де він мав зустрітись з інформатором щодо контрабанди наркотиків у зоні АТО.

Домашні капці посеред кімнати та розкидані речі на робочому столі. Мати 28-річного військовослужбовця Олександра Шумкова, Лариса Шумкова, не прибирає кімнату сина – у його зникнення не може повірити й досі. Так само, як і у версію, що Олександр сам поїхав до Росії. Разом із сестрою показують кімнату й закордонний паспорт хлопця, який 20 серпня просто не повернувся зі служби додому. Рідні Олександра впевнені, що їхати він нікуди не збирався.

«Якщо людина кудись збирається, вона пакує речі. Усі його речі на місці. У чому вийшов – у тому й зник», – каже Людмила Шумкова, тітка Олександра.

У військовій частині у с.Чорнобаївка Шумков, який має вищу юридичну освіту, служив простим солдатом за контрактом. Та мати впевнена, що насправді він працював у Військовій прокуратурі Херсонського гарнізону. Каже, що він постійно був відряджений до прокуратури, тож і  цього разу думала, що син відбув у службових справах. 

«Я одного не розумію. Коли він перестав виходити на зв’язок, чому його не шукали? Чому мені ніхто не дзвонив і не питав де мій син?!», – каже Лариса Шумкова.

Лариса Шумкова  Фото: investigator.org.ua

більше, ніж через місяць, 26 вересня вона отримала несподіваного листа із Російської Федерації за підписом слідчого з особливо важливих справ управління управління Слідчого комітету РФ по Брянській області С.А.Гуторова. У листі повідомляється, що 6 вересня Олександр Шумков був затриманий цим слідчим  у його  службовому кабінеті №105 за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.282.2 Кримінального кодексу РФ, тобто, за участь у діяльності громадської організації, яка визнана судом у Росії екстремістською. Покарання за цією статтею передбачає великі штрафи або примусові роботи та обмеження або позбавлення волі до шести років.

Лист із Слєдкому РФ, отриманий Ларисою Шумковою Фото: investigator.org.ua

Як Олександр потрапив до СІЗО у Брянську,  матері пояснили у міністерстві закордонних справ. 3 жовтня із арештантом зустрівся радник із консульських питань посольства України в РФ. За інформацією МЗС, Шумков був затриманий ще 24 серпня, начебто за відмову надати речі для огляду працівнику правоохоронного органу (ймовірно – на пункті пропуску через кордон у Троєбортному, Сумська область) і був покараний адмінарештом на 15 діб. Але вже 6 вересня йому інкримінували участь у екстремістських організаціях.

Рідні та знайомі Олександра говорять, що він був одним із організаторів херсонського осередку  Спілки Української молоді. «Але це не екстремістська організація, вона займається просвітницькою діяльністю», – говорить Лариса Шумкова. Відомо також, що Олександр був активним учасником Майдану у Херсоні, потім – у Києві.

ЗМІ пишуть про зв’язок Шумкова та екс-лідера партії «Правий сектор», народного депутата Дмитра Яроша. Свого часу хлопець дійсно був його охоронцем, та, як запевняє  херсонська активістка Інна Усачова, «це була лише робота – не більше того».

Наталя Вотєічкіна, заступниця голови осередку партії  “Правий сектор» у Херсонській області повідомила, що Шумков добровільно вийшов з «Правого сектору» ще у 2015 році, і після того зв’язку з ним вони не мали.

Головні запитання, які у цій історії не дають спокою рідним та друзям Олександра, – як, навіщо та, головне, чи добровільно Шумков перетнув кордон з Російською Федерацією. У останнє не вірить ніхто, бо це було б рівнозначно самовбивству.

«Відколи він зник і до цього часу лишились не включеними усі види звязку: це і телефон, і усі його сторінки у соціальних мережах  – вони просто зникли. Виходить, що нікому нічого не пояснив. Так не буває, якщо людина добровільно вирішила перетнути кордон,  знаючи, що там йому просто відрубають… Ну це просто суїцид! Наразі я думаю, що є група осіб з різних силових структур, яка  допомогла йому перетнути кордон і, ймовірно, за підробними документам», –  ділиться своєю версією координаторка «Самооборони Херсона» Інна Усачова, проте розвивати її не береться.

Інна Усачова, громадська активістка Фото: investigator.org.ua

 Директор департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев повідомив Українській правді, що не може сказати, яким чином Олександр потрапив на територію Росії. “У МЗС є певна інформація щодо того, як Шумков потрапив на територію РФ. Але, як мені відомо, його родичі проти витоку даної інформації у ЗМІ і самі її не розголошують», – сказав Погорельцев.

16 жовтня у Брянському СІЗО Шумкова відвідав російський адвокат Фаріт Муртазін, якого найняли родичі Олександра. Центру журналістських розслідувань вдалося з ним зв’язатися відразу після зустрічі. 

Далі – версія подій самого Олександра Шумкова у викладі адвоката Фаріта Муртазіна:

«Він є дізнавачем прокуратури і виконував завдання. Намагався з’ясувати від одного з людей, такого собі Михайла, який мав інформацію з приводу реалізації наркотичних речовин на території АТО. У великих розмірах ці наркотичні речовини реалізуються в Україні – в Одесі, в Дніпрі. З метою отримати інформацію він хотів зустрітися біля кордону на території України з цією людиною. Дорогою, він навіть ще не встиг зустрітися, не доїхав до кордону … але, в принципі, він і не мав наміру до кордону доїхати. Він задрімав, каже, і в машину заскочили кілька людей і оглушили його електрошокерами, застосували фізичне насильство, і він втратив свідомість. Отямився він уже на території РФ в кабінеті у співробітника ФСБ..

Він і сам не розуміє, в чому його звинувачують. Він каже: «Мене не мають права звинувачувати, я – громадянин  України, а «Правий сектор» у нас не заборонений, а виконував я свої громадянські обов’язки конституційні – захищав свою державу». 

Фаріт Муртазін Фото: Facebook Farit Murtazin

Адвокат повідомив, що виглядає хлопець добре і чекає на допомогу з України. Обвинувачення вважає необґрунтованим, адже у статті 282.2. КК РФ, яку інкримінують Олександру, є важлива примітка: особа, яка вперше вчинила злочин, передбачений цією статтею, і добровільно припинила участь в діяльності організації, яка в Росії визнана екстремістською, звільняється від кримінальної відповідальності. Оскільки Олександр вийшов з «Правого скектора», то, за словами Фаріта Муртазіна, «це привід подати клопотання про закриття кримінальної справи».

У військовій частині, де служив Олександр, від інтерв”ю щодо його зникнення відмовились і заборонили знімати розмову з матір”ю військовослужбовця. Після зустрічі  Лариса Шумкова розповіла, що за версією командирів, Олександр самовільно залишив частину..

Лариса Шумкова Фото: investigator.org.ua

«Проти нього порушена кримінальна справа за самовільне залишення частини. Це виходить,  що мало того, що в «Рашці» на нього відкрили кримінальну справу та ще й наша Україна його хоче «розкатати». Ніхто не шукав його, додому ніхто не приходив, навіть не дзвонили мені. Вони від нього не відмовляються, він залишається у статусі військовослужбовця, але він виведений за штат військовї частини (у розпорядження командуючого Сухопутними військами – ред.)»,– розповіла мати Олександра. 

До виходу цього матеріалу нам не вдалося  отримати коментар від очільників Військової прокуратури Херсонського регіону. За телефоном, який є у відкритому доступі, ніхто не відповідав упродовж кількох днів. Підтвержденням того, що Олександр Шумков дійсно залучався військовою прокуратурою для участі у розшукових діях у рамках розслідування кримінальних проваджень за фактами дезертирства військовослужбовці є документи, надані Ларисою Шумковою.

Це кілька «Вимог про залучення спеціаліста», підписані військовим прокурором Херсонського гарнізону Ю.В.Громом та в.о. прокурора А.В.Завгороднім, адресованих командиру військової частиниА1604 з проханням відрнядитистрільця роти охорони  батальйону охорони Шумкова Олександра Сергійовича. Термін відрядження однаковий – на місяць. Однак такого ж документа, який би свідчив про відрядження Олександра до Військової прокуратури на дні його зникнення пані Лариса не знайшла серед речей сина.

Фото: investigator.org.ua

Фото: investigator.org.ua

На жаль, у справі Олександра Шумкова наразі більше запитань ніж відповідей, але ми продовжуємо їх шукати і подали інформаційний запит до Військової прокуратури Південного регіону, до структури якої входить Херсонський гарнізон. 

Але факт залишається фактом – на одного бранця Кремля стало більше.

Рідні та друзі Олександра Шумкова просять усіх небайдужих допомогти зібрати кошти на оплату послуг адвоката. Реквізити рахунку, на який можна переслати кошти, ви зможете знайти на сторінці спільноти FreeShumkov у Facebook.

Відеоверсія матеріалу Анастасії Шевченко та Петра Коберника: