Патрульна поліція Криму: хто, де та навіщо?

Публікації
Фото: investigator.org.ua

У лавах кримських силовиків поповнення: 14 травня у складі національної поліції в АРК з’явилося відокремлене відділення патрульної поліції АР Криму та Севастополя. Працюватимуть нові патрульні в трьох прикордонних районах Херсонщини та на трьох КПВВ з окупованим Кримом. Що ввійде до обов’язків новоствореного підрозділу патрульних Криму – у матеріалі Центру журналістських розслідувань.

«У нас будуть створені патрульні підрозділи Криму і Севастополя … Так, такі підрозділи будуть створені. Вони будуть працювати на інших ділянках до тих пір, поки не буде звільнений від окупантів Крим. Потім готові підрозділи будуть там працювати», – таку несподівану заяву зробив  у січні, на річній підсумковій колегії МВС міністр внутрішніх справ України Арсеній Аваков.

Через кілька місяців новий відокремлений відділ патрульної поліції Криму та Севастополя укомплектували, а 14 травня поліцейські урочисто вийшли у перший патруль.

“Крим – це наша земля, і на ній має бути патрульна поліція. Вірю, що настане час, коли патрульна поліція буде патрулювати весь півострів. Сьогодні на патрулювання прикордонної зони з АР Крим заступають поліцейські, відряджені з різних обласних управлінь патрульної поліції”, –  заявив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України.  

Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України, фото: investigator.org.ua

Олексій Білошицький представив нового  керівника новоствореного відділу. Ним став 30-річний старший лейтенант Віктор Левченко, який донедавна  був командиром  роти третього батальйону патрульної поліції у місті Миколаєві. Має звання майстра спорту з легкої атлетики і є багаторазовим чемпіоном України.

Віктор Левченко, начальник відділу патрульної поліції в АРК і Севастополі Фото: Facebook

Працюватиме новий підрозділ поліції АРК у Херсонській області: 65 поліцейських патрулюватимуть три основні дороги, що з’єднують материкову Україну з півостровом. Черговатимуть і на трьох пунктах пропуску з Кримом: Чонгар, Чаплинка та Каланчак. У переліку їхніх  функціональних обов’язків –  забезпечення громадського порядку на дорогах, що ведуть до контрольних пунктів пропуску з окупованим Кримом, та сприяння у затриманні оголошених у розшук підозрюваних у скоєнні злочинів на окупованій території.  Серед них – і ті, що зрадили військовій присязі. 

“Поліцейські будуть допомагати на КПВВ у затриманні осіб, які перебувають у розшуку. Можу наголосити, що Головним управлінням Нацполіції України в АРК та Севастополі розшукуються 5 800 осіб.  Ті військовослужбовці, які в той час служили в Криму й залишились там як зрадники, вони усі знаходяться у розшуку”, – повідомив Анатолій Бахчиванжи, начальник главку Нацполіції України в АРК та Севастополі.

За його словами, патрулювання прикордонної з Кримом зони вестиметься цілодобово, поліцейські реагуватимуть на усі заяви і звернення громадян про правопорушення.

Анатолій Бахчиванжи, начальник ГУ Нацполіції України в АРК та Севастополі, фото: investigator.org.ua

Кримські поліцейські  патрулюватимуть також і Арабатську стрілку, де розташовані численні курортні об’єкти Генічеського району.

“Два тижні як ми співпрацюємо з кримською поліцією, за сприяння райради вони були розміщені у нас на території району. Адже усі патрульні не місцеві. Вони тут не у відрядженні – вони тут на службі, тому ми забезпечили їх житлом”, – повідомив Олексій Сищенко, заступник голови Генічеської РДА.

В райдержадміністрації повідомили, що проблем на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом вистачає, зокрема, чиновники сподіваються на допомогу нових патрульних і в подоланні тіньового бізнесу перевезень.

“Сподіваюсь, що на початку оздоровчого сезону ми все ж таки отримаємо порядок. Це те, про що вже не один рік йде мова, адже кількість відпочиваючих зростає, а сили поліції під час літнього сезону практично не збільшуються. Особливого сприяння чекаємо у наведенні ладу з нелегальними перевізниками, адже це наша найбільша проблема”, – каже Сищенко.   

Олексій Сищенко, заступник голови Генічеської РДА, фото: investigator.org.ua

І ця проблема реально гостра. Про існування кількох угруповань тіньових перевізників у районі Центр журналістських розслідувань розповідав ще минулого року, але проблему довгий час влада ігнорувала. У березні 2018-го близько сотні нелегальних таксистів,  обурені появою легального конкурента – регулярного автобусного сполучення між залізничним вокзалом в Новоолексіївці та КППВ “Чонгар”, провели акцію протесту. Рейди проти нелегальних перевезень таксисти назвали спробою “віджати” їх  бізнес, про що розповіли у відеозвереннні до президента України. Під час мітингу у присутності правоохоронців мітингувальники напали на редактора місцевого видання «Новий Візит» Геннадія Осьмака.

Організаторами і головними спікерами цієї акції протесту були брати Бахтишаєви. У державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців дані про них відсутні, тобто, таксують брати нелегально.  У районі брати Бахтишаєви відомі як помічники екс-глави Генічеської райдержадміністрації Сейтумера Німетуллаєва. Окрім підтримки окупації Криму, Нємітулаєв, керуює проросійською організацією Кирим бірлігі. 

Небезпека таких виступів у прикордонних з Кримом районах очевидна. Тому Представництво президента України в АРК активно виступало за створення нового підрозділу поліції. 

“Ми впевнені, що посилення патрульної поліції і інших органів ГУ НП в АРК та Севастополі буде істотно сприяти процесам протидії російської агресії з окупованої території. На сьогодні спроможності патрульної поліції Херсонщини не охоплюють прикордонні райони, зокрема щодо патрулювання доріг”,  – повідомив постійний представник президента України в АРК Борис Бабін.

Борис Бабін, постійний представник президента України в АР Крим Фото: RFE/RL

Набір до патрульної поліції Криму продовжується. На постійній основі патрульні зможуть розпочати службу після чотиримісячного навчання. А поки що підрозділ сформовано з досвідчених поліцейських  з інших областей. Повне комплектування патрульної поліції у Криму планується завершити до кінця 2018 року.

Сюжет Анастасії Шевченко, Геннадія Осьмака та Петра Коберника