Чи світить Прігожину Крим як база «Вагнера»?

Публікації
Євгеній Прігожин (ліворуч) та Сергій Аксенов

На окупованому півострові триває вербування населення в ПВК «Вагнер»: на вулицях встановлені сітілайти з рекламою ПВК, наближені до окупаційної влади онлайн-ресурси рекламують службу у формуваннях Євгена Прігожина і звеличують його бойові дії. Поясненням такої кампанії може бути підтримка гауляйтером Криму Сергієм Аксеновим «кухаря Путіна» Прігожина. І не тільки в конфлікті з міністром оборони РФ Сєргєєм Шойгу.

14 жовтня 2022 року військовослужбовці 126-ї бригади берегової оборони Чорноморського флоту РФ, що базується у селі Перевальному поблизу Сімферополя, опублікували сльозливе відео. Військовослужбовці скаржилися, що мають лише один БТР на 80 осіб, і це сильно обмежує їхню маневреність. Також вони повідомили, що з перших днів війни ведуть бойові дії проти України у Херсонскій області без ротацій.

Військовослужбовці 126 бригади берегової охорони ЧФ скаржаться на погане забезпечення, 14.10.22 Джерело: російські telegram-канали

Наступного дня ПВК «Вагнер» через свої ресурси повідомила про передачу військовим 126-ї бригади чотирьох позашляховиків.

«Перевіривши достовірність відео, керівництвом «Групи Вагнера» було ухвалено рішення передати цим сміливим воїнам чотири позашляховики з особистого балансу Контори. З хлопцями вже зв’язалися і скоро ці машини будуть у їхньому повному розпорядженні», — йдеться у повідомленні telegram-каналу Gray Zone, пов’язаного із ПВК Прігожина.

Ймовірно, цей жест«братської допомоги» мав на меті показати ще й більшу ефективність «Вагнера» у забезпеченні технікою військових формувань у порівнянні з командуванням ЧФ чи Міноборони Росії. Протягом наступних місяців керівник найманців Євгеній Прігожин вступив у відкриту конфронтацію з МО РФ.

ПВК «Вагнер» передає 126 бригаді позашляховики. Джерело: telegram / Gray Zone

Конфлікт переріс у публічне з’ясування того, кому належить «успіх» у захопленні Бахмута: Прігожин стверджував, що просування забезпечили його штурмовики, а Міноборони спростувало це та повідомляло, що на напрямку працювали російські морпіхи. Фактично ж Бахмут не взятий російськими окупантам і досі.

Тоді ж бійці Прігожина записали відео, в якому нецензурно зверталися до начальника Генерального штабу ЗС РФ Герасимова та вимагали поставляти їм більше боєприпасів, які нібито лежать десь на складах. Тоді ж з’явились перші повідомлення від іноземних ЗМІ про снарядний голод в російській армії. Однак, як свідчить зрадник – ватажок донецьких бойовиків Олександр Ходаковський, насправді «вагнерівцям», яких раніше забезпечували БК у рази більше, ніж армійські формування, просто почали відпускати у тому ж обсязі, що й іншим. 

Зараз конфлікт між Прігожиним та Міноборони Росії досяг своєї кульмінації. «Кухар Путіна» більше не може вербувати зеків в тюрмах, однак поставки боєприпасів відновились. 

На фоні цього конфлікту  кримський гауляйтер Аксенов вкотре ризикнув публічно підтримати Прігожина – слідом за главою Чечні Рамзаном Кадировим. Цей неформальний союз Прігожина, Кадирова і Аксенова проявляється не вперше, що дає підстави російським оглядачам говорити про них як про «партію війни» чи яструбів. 

20 лютого Аксенов виклав у своєму telegram-каналі відеозвернення, в якому заявив, що «винних у зриві поставок потрібно привести до тями» і нагадав про розстріли генералів-саботажників у 1941-1945 роках.  Він критикує неназваних функціонерів, ймовірно, Міноборони, які досі не усвідомлюють того, що відбувається: «У нинішній ситуації не можу промовчати. Підтримую ПВК «Вагнер», як і інших добровольців, які виконують бойові завдання», — сказав Аксенов.

Прес-служба Прігожина розіслала слова його вдячності Аксенову, приправлені набором компліментів  кримському  колаборанту: «таких як голова Криму Сергій Аксьонов, який занурений у ситуацію і тримає руку на пульсі, не дуже багато».

У російських медіа ширяться чуткеи про плани Прігожина перенести базу ПВК із Донбасу у Крим.  Телеграм канал  ВЧК-ОГПУ, відомий своїми інсайдами з правоохоронних та силових відомств, пише з посиланням на  своє джерело:

«Є розмови, що база підготовки ПВК Вагнер може бути перебазована до Криму, є розмови про початок великого союзу з аксенівськими людьми […] Для «Вагнер» такий варіант дуже непоганий, тому що тоді Оркестр  отримає головне — свою власну територію в Росії, незалежну від військових і чекістів. З іншими губернаторами теж розмови про подібне є і будуть, але вони не мають можливостей Аксенова і близько. Зв’язка Аксьонов-Пригожин може стати несподіваною і дуже сильною. У військовому плані – краще Крим обороняти, ніж битися головою без підкріплення і боєприпасів у найукріпленіші райони».

Стосовно того, що в окупованому Криму є якась територія, незалежна від військових , а також особливо – чекістів, тобто, ФСБ,   інсайдери телеграмканалу дуже помиляються. Більше того – доля самого Аксенова дуже  залежна від тих же чекістів, у яких на його справи вже, мабуть, окреме сховище завели. Але поки Путін не прибрав над Гобліним свою парасольку – він буде створювати враження свесильного і недоторканого. 

Крім того, намір створити в Криму базу  ПВК «Вагнера», значну частину якої складають ректури-в’язні, засуджені за тяжкі насильницькі злочини, навряд чи викличе захват у населення півострова. Амністовані «вагнерівці», які лікуються після поранень чи просто насолоджуються волею на кримських курортах,  вже й зараз  впливають на погіршення криміногенної ситуації. 

«З початку 2023 року на тимчасово окупованій території АР Крим та  у місті Севастополь значно погіршилася криміногенна обстановка. Причиною стала поява екс-ув’язнених, які воювали у складі так званої пвк «вагнер» та були амністовані після завершення контракту. У разі затримання за скоєні злочини вони направляються не у виправні заклади, а назад на передову», – повідомляв у лютому Генштаб ЗСУ

Реклама ПВК «Вагнер» в автобусах у Сімферополі. Фото: krymr.com

Якихось явних ознак того, що «Вагнер» будує свою базу в Криму наразі не спостерігається. Однак неможливо не відзначити особливо активну агітацію за вступ до ПВК,  яка почалась у січні 2023 року.   У громадському транспорті розвішені оголошення про набір для участі у війні проти України у складі батальйону найманців. У міських автобусах та тролейбусах транслюють відеорекламу, де пропонують підписати контракт із ПВК «Вагнер» для участі у війні.

Реклама ПВК «Вагнер» у Сімферополі. Фото: krymr.com

Крім цього,  все частіше на вулицях кримської столиці можна зустріти зовнішню рекламу на білбордах і сітілайтах із закликом  вступати до ПВК «Вагнер» і стати частиною «боєвого братства».

Також в підконтрольних Аксенову пропагандистських медіа постійно з’являються оголошення про набір на службу до ПВК «Вагнер». Тільки протягом 21–23 лютого ми нарахували 13 показів такої реклами в телеграмканалі телекомпанії «Крым24» . Вони публікуються щонайменше чотири рази на день.

«Вік від 22 до 50, наявність строкової служби необов’язкова. На вас чекає контракт з окладом від 240 тисяч рублів, хороші премії за результати, страхування здоров’я та життя, гарантія всіх виплат, надається сучасний спецодяг та краще спорядження», — йдеться в агітації.

Зазначимо, що найманство заборонене російським законодавством, а створення ПВК ним не передбачене. Однак на найманців «кухаря Путіна» ці закони не застосовуються.  Але нагадаємо, що з точки зору міжнародного права – законів і звичаїв війни – найманці  не є комбатантами, відповідно, на них не розповсюджується імунітет законних учасників війни. Відтак їхні дії будуть розглядатися як воєнні злочини. І громадянам України  Криму слід про це дуже добре пам’ятати.