Тирса від мільярда: як «освоюють» кошти на відновлення Донбасу

BIHUS.info

На відновлення і ремонт шкіл Донбасу направили мільярд гривень. Щоб «освоїти» ці гроші вишикувалася черга бажаючих, у тому числі відомих політиків — і щось пішло не так.

Донецька ОДА за рахунок коштів, перенаправлених із залишків на рахунках окупованих начелених пунктів області, отримала 2,8 мільярди гривень. Ці величезні кошти мали піти на відновлення соціальних інфраструктурних об’єктів. На що їх витрачають в реальності? Центр журналістських розслідувань уже розповідав про десятки мільйонів, кинутих на «критично важливі» ремонти міських площ, закупівлю камер стеження та круту ковзанку у Краматорську. Головне — це швидко освоїти майже три мільярди гривень. Один із цих мільярдів пішов на шляхетну мету — ремонт і реконструкцію 30 шкіл Донецької області. Що могло піти не так, коли є мільярд і раптово виникають одночасно аж 30 об’єктів?

Докладно про це – на прикладі ремонту колись найкращого навчального закладу Донеччини – Краматорської української гімназії, учні якої тепер розкидані по школах міста. Тендер на її ремонт виграла родинна компанія нардепа Борислава Розенблата, героя бурштинової історії. 

Розслідування Олександра Курбатова, Центр журналістських розслідувань

Розслідування проведено в рамках проекту «Сприяння локальним центрам журналістських розслідувань» У-Медіа за підтримки «Інтерньюз-Нетворк»