Бейми и Пуріми: підсанкційний альянс

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

За два роки перед анексією одна з найбагатших сімей Криму пережила драматичні події. У січні 2012 року прокуратура АРК затримала Геннадія та Сергія Беймів, власників групи компаній «ТЕС» – великого нафтотрейдера, якому належали термінал у Керчі, мережа заправок і готелів. Беймів звинувачували у несплаті НДС на 3 млн грн. За рік суд виніс виправдальний вирок. За версією Беймів, за наїздом прокуратури стояв інтерес компанії Сергія Курченка до терміналу у Керченському рибному порту, де перевалювались пальне та зріджений газ.

У 2014 році Сергій Бейм вже й сам розпоряджався вкраденим окупантами у України майном – державним «Чорноморнафтогазом» та мережею автозаправок групи Приват – колишнього конкурента «ТЕС» у Криму. Однак справи «Чорноморнафтогазу», що потрапив під західні санкції, йшли погано, і в 2015 році після перевірки підприємства «Рахунковою палатою Криму» у Сергія Бейма знову почались неприємності. Його звільнили із посади керівника «Чорноморнафтогазу», судячи із заяви Сергія Аксенова, через крадіжки і продаж газового конденсату, хоча жодних кримінальних справ після цих гучних заяв не з’явилось.

Зате бізнес Беймів у Керченському рибному порту вийшов на новий рівень: «ТЕС» отримала багатомільйонні контракти з Роснефтью та з іншими російськими компаніями на перевалку пального у закритому порту Керчі. З 2016 року було відновлено роботу морського залізничного порома «Conro Trader» на лінії «Порт Кавказ – Керченський рибний порт» і з того часу аналітики фіксують відновлення контрабандної газової схеми – незаконні заходи суден зі скрапленим газом до причалів ТЕС-терміналу.

Оператором порому «Конро трейдер» у реєстрі вказана сімейна фірма Беймів «ТЕС- термінал», частку у якій з 2017 року має Люція Пурім – мама голови правління та бенефіціара російської компанії «Совфрахт» Дмитра Пуріма. Роком раніше Люція Федорівна увійшла у ще одну сімейну компанію Беймів – «Фірму ТЕС». Загалом партнерство сім’ї Беймів та Люції Пурім охоплює півтора десятка кримських компаній, які займаються не тільки пальним, а й нерухомістю, автотранспортом, виробництвом цистерн тощо.

Група компаній «Совфрахт-Совмортранс» відома своїм сприянням окупації Криму Росією. Її пороми перевозили російських військових і техніку у Крим. Також баржі-понтони цієї компанії в порушення санкцій доставили у Севастополь і Феодосію турбіни компанії Siemens. Пороми компанії «Коксохімтранс», що входить до складу групи «Совфрахт», також були задіяні у так званому сирійському експресі – перевозили російську військову техніку до Сирії.

І ще одна справа поєднує братів Пурім та Сергія Бейма. Тепер вони однопартійці, причому, не рядові : і Дмитро Пурім, і його брат Костянтин, і Сергій Бейм є співголовами Кримського регіонального відділення партії «Деловая Россия».

Про це в сюжеті Центру журналістських розслідувань.