Напередодні першого туру

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

З початку 2019 року у виборців, які не мають можливості голосувати за місцем реєстрації, була можливість змінити адресу голосування. Для мешканців окупованих територій Криму та Донбасу, а також переміщених з них осіб достатньо було прийти у будь-який відділ державного реєстру виборців з паспортом та заповнити шаблон заяви.

Проте, велика кількість людей відклали цю нескладну процедуру на останні дні. 25 березня – останній день, коли виборці могли змінити місце голосування, не змінюючи адресу реєстрації. Сотні людей у кожному відділі ведення ДРВ поспішали подати відповідну заяву.

За три місяці можливістю змінити місце голосування скористалися понад 265 тисяч громадян.
Серед тих, хто змінив місце голосування – 3 920 українців, які зареєстровані в Автономній Республѿубліці Крим, та 991 – у Севастополі. З Донецької області такою можливістю скористалися 56 762 громадянина, з Луганської – 26 055.

Очевидно, що одним туром голосування вибори президента не обійдуться. Тож усі, хто має намір брати у них участь і змінив місце голосування, повинні будуть ще раз пройти цю процедуру. У цьому разі виборцям, які проживають в окупованому Криму, доведеться вдруге їхати на материк спочатку аби подати заяву для зміни адреси голосування, потім – щоб проголосувати.

Сюжет Євгенії Швіц и Степана Юрченка, Центр журналістських розслідувань: